Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerinde düşüş eğiliminin başladığını, gelecek aylarda bunun belirgin hale geleceğini belirterek, "Biz sistemi de takip edeceğiz. Sektörü uyarıyorum, yeni düzenlemeleri fiyatlara mutlaka yansıtmaları lazım. Yansıtmazlarsa Hazine'nin bu yönde var olan yetkilerini kullanırız." dedi..
Şimşek, TRT Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı..
Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz kararının nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Şimşek, dünya ekonomisinin düşük büyüme ve düşük enflasyon tuzağına girdiğini, bunun önemli bir sorun olduğunu söyledi..
İngiltere'deki referandumun etkileri
Bununla İngiltere'deki referandumun ilişkilendirilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Şimşek, "Referandumla ilişkilendirilmesi kısmen siyasi, o referandum sonucunu kısmen etkilemeye yöneliktir muhtemelen diye düşünüyorum." dedi.
İngiltere'de referandumdan nasıl bir karar beklediğinin sorulması üzerine Şimşek, tahmin edilmesinin zor bir sonuç olduğunu, bunun bir miktar katılıma bağlı olacağını ifade etti.
İngiltere'deki gençlerin AB'de kalınmasını desteklediğini, yaşlıların ise AB'den çıkma taraftarı olduğunu anlatan Şimşek, "AB'nin bundan sonraki yönüne ilişkin de belirleyici olacak. Bizim açımızdan da aslında önemli. Çünkü İngiltere, Avrupa'nın daha çok ekonomik bir birliktelik olmasından yana. Yani Birleşik Avrupa devletlerine doğru gidişi tercih etmeyen ülkeler grubunda ve güçlü bir ülke. Resim karmaşık. Fakat çıkışın Avrupa ve Türkiye üzerinde uzun vadede birtakım etkileri olabilir." şeklinde konuştu.
Zorunlu trafik sigortası primleri
Zorunlu trafik sigortalarına ilişkin düzenlemenin ardından primlerin makul bir düzeye gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, 2011'de itibaren birtakım yargı kararları nedeniyle sektörde sorunlar yaşandığını, şirketlerin zarar etmesinden dolayı primlerin yükseldiğini anımsattı.
Nisan ayının sonuna doğru Meclis'ten bir düzenleme çıkardıklarını ve sistemde öngörülebilirliği artırdıklarını belirten Şimşek, şöyle konuştu:
"Vatandaşımız haklı olarak 'bu düzenlemeyi yaptınız hani nerede, primler düşsün' diyor, haklılar. Sektörle de biz bu düzenlemeler öncesi epey çalıştık. Dedik ki 'bakın biz bu düzenlemeleri yapıyoruz, öngörülebilirliği artırıyoruz. Siz bunu hızlı bir şekilde tekrar fiyatlayın, daha düşük prim olarak vatandaşımıza hizmet vermeye devam edin'. Daha bu uygulama başlayalı bir ay oldu, henüz sonuçlarını görmek için biraz erken olmakla birlikte, ben özellikle takip ediyorum, primlerde düşüş eğilimi başladı, fakat esas önümüzdeki aylarda bu çok belirgin hale gelecek."
Prim artışının durduğunu, aşağı doğru bir eğilim başladığını ifade eden Şimşek, "Biz sistemi de takip edeceğiz. Buradan da sektörü uyarıyorum, sektör yeni düzenlemeleri fiyatlara mutlaka yansıtması lazım. Yansıtmazlarsa ne olur? Ben olacağına inanıyorum ama olmazsa Hazine'nin bu yönde var olan yetkilerini kullanırız." dedi.
"Türkiye büyüyor..."
Türkiye'nin makroekonomik temellerinin sağlam olduğunu ve iyileşmeye devam ettiğini dile getiren Şimşek, ancak Türkiye algısının makroekonomik çerçevenin dışına taştığını, algıyı Ortadoğu'daki jeopolitik gerginliklerin, terörün, Avrupa Birliği, ABD, Rusya ile ilişkilerin etkilediğini söyledi.
Şimşek, Türkiye ekonomisine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Büyük resme baktığınız zaman Türkiye büyüyor, istihdam sağlıyor, bütçe dengeleri iyi, cari açıkta bir miktar iyileşme var, enflasyonda aşağı doğru bir trend var. Genel makroya baktığınız zaman Türkiye'ye çok ciddi fon akışı olması lazım. Fakat gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahı eskisi gibi değil. Gelişmekte olan ülkeler eskinden olduğu gibi fon akışı anlamında cazip görülmüyor. Küresel fonlar Almanya, İsviçre, Amerika ve Japonya'ya gidiyor. Halbuki buralarda faiz sıfır, sırf güvende olmak için buralara gidiyorlar. Dünyada belirsizlik var, küresel krizin artçı şokları var. Ne yapıyorlar? Paralarını Almanya'ya park ediyorlar ve 'alın size para, istiyorsanız üzerine bir miktar da para verelim saklamanız için' diyorlar. Eksi faiz dediğimiz şey bu.
Ortadoğu'daki gelişmeler olmasa, terör yeniden nüksetmese, genel anlamda Türkiye'nin algısı Batı'da eskisi gibi iyi olsaydı Türkiye'ye çok ciddi fon akışı gelebilirdi. Her şeye rağmen orta ve uzun vadede Türkiye'nin temelleri sağlam olduğu için ilginin artacağını düşünüyorum. Ama yapısal reformlarımızı güçlü şekilde uygulamaya devam etmemiz lazım."
Turkuaz Kart
Şimşek, Turkuaz Kart'a ilişkin soru üzerine, dünyadaki nitelikli insanları Türkiye'ye çekmek için bir sistem geliştirdiklerini söyledi.
Türkiye'ye yatırım yapanlara kolay oturma izni, daha sonra da vatandaşlık verilmesini sağladıklarını anlatan Şimşek, "Yatırımcılar, beyin göçüyle gelen insanlar Türkiye'ye yük olmazlar, Türkiye'nin yükünü alırlar. Turkuaz Kart doğru bir adımdır, gecikmiş bir adımdır. İnanıyorum ki Türkiye'ye çok büyük faydası olacaktır. Bir çok ülke yapıyor." diye konuştu.