Tofaş'ta geliştirilip üretilen Doblo Amerika modeli; Tofaş'ın Bursa Fabrikası'nda yapılan törenle uğurlandı.
Törene; Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Temel Atay, FCA EMEA Bölgesi İş Geliştirme Başkanı Silvia Vernetti, FCA EMEA Bölgesi Üretim Başkanı Alfredo Leggero, Tofaş CEO'su Kamil Başaran katıldı.
Koç Holding, Fiat-Chrysler Auotomobiles ve Tofaş üst düzey yöneticileri ile çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu törenle Kuzey Amerika'ya yolcu edilen Fiat Doblo, Amerika'da "Ram" markası altında "ProMaster City" ismiyle satışa sunulacak. Tofaş, 360 milyon dolarlık yatırımla, 4'üncü kez yenilediği Doblo'yu Kuzey Amerika'ya 2021 yılına kadar 175 bin adet gönderecek. Yeni Doblo'nun yerlilik oranı motor ve şanzıman haricinde yüzde 76. Tofaş, bu dönemde yapacağı yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımla 7 yılda toplam 24 milyar dolarlık ihracatı da garantilemiş oluyor.
Davutoğlu: Aslında Doblo'lar şu mesajla gidiyor; Türkiye'yi hiçbir sürecin dışında bırakamazsınız
Doblo Amerika Üretime Başlangıç ve İhracat Töreni'nde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomik ve siyasi istikrar ile güvenin önemine vurgu yaptı. "Bugün hem Tofaş hem de ülkemiz için gurur günüdür" ifadelerini kullanan Davutoğlu, "Türkiye'ye baktığımızda 2002 yılında toplam 357 bin araç üretiyorduk. Yani 2002'de üretilen araç sayısının neredeyse yarısı sadece Doblo Amerika olarak Amerika'ya ihraç edilecek. Toplam Doblo ihracatı 3.2 milyar dolar. Otomotiv sektörünün 2002'deki toplam ihracatı ise 3.3 milyar dolardı. Yani 2002'de ihraç edilen tüm otomotiv sektörünün ihracatının neredeyse toplamı kadar Doblo ihraç edilmiş olacak. Bu Türk ekonomisinde ve otomotiv sektöründe ölçeğin ne kadar büyüdüğünü gösteren önemli bir rakamdır" dedi.
Bu ihracatın Amerika'ya yapılıyor olmasının önemine dikkati çeken Davutoğlu, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı tartışmaları yaşanırken, Türkiye olarak bu tartışmaların merkezinde olmamız gerekirken, bu ihracatın aslında birbirine uzak gibi görünen Türk ekonomisi ile Amerika ekonomisinin coğrafi uzaklık dışında ne kadar yakın olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.
Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nda Türkiye'nin bunun dışında bırakılmasının hem ekonomik hem de etik olarak yanlış olacağının altını çizen Davutoğlu, "Bunu AB ile ABD'de anlatıyoruz. Çabalarımız bundan sonraki dönemde de devam edecek. Türkiye bu yapıda yer almadan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı tamamlanmış sayılamaz. Bu çerçevede Doblo'nun ihracatı AB ve ABD'deki birçok siyasi lider ve ekonomik kuruluşlara güzel bir mesaj olur. Aslında Doblo'lar şu mesajla gidiyor. Türkiye'yi hiçbir sürecin dışında bırakamazsınız. Biz Amerika'da, Avrupa'da, dünyanın her yerindeyiz" diye konuştu.
Konuşmasında ekonominin istikrarı için siyasi istikrarı sürdürmeye devam edeceklerine de Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Öngörülebilir bir yatırım ortamı gerçekleşmesi için reformları artıracağız. Bunun için G-20 Zirvesi'nde siyasi istikrar, buna bağlı makro ekonomik istikrar ve bütçe disiplini de olmak üzere mali politikalardaki ve finas sistemdeki sağlam dirençli yapının muhafaza edilmesi ve yapısal reformlar temel ilkelerimiz olacak. Reel sektörün canlanması ve hamle dönemine girmesini önemsiyoruz. Sanayicilerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Yatırımlarını Türkiye'nin geleceğine yönelik olarak Ar-Ge yoğunluklu planlayınız ve markalaşmış Türk ürünlerini dünya piyasalarına sürünüz."
Koç: Yatırımlar 3 yeni modelle devam edecek
Törende konuşan Koç Holding ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Tofaş'ın bugün uluslararası pazarlara sunduğu araçlarla, Türkiye'yi küresel ölçekte başarıyla temsil ettiğine vurgu yaptı. Otomotivin beşiği, sektörün ana oyuncusu Amerika'ya araç geliştirip ihraç etmenin gurur verici olduğunu belirten Koç, "Tofaş, Doblo'nun yenilenmesiyle başlayan yatırımlarına, biri yeni sedan, diğerleri station wagon ve hatchback olmak üzere 3 yeni binek araç projesiyle devam ediyor. Süregelen yatırımlarımız haricinde, sadece yeni modellere yaptığımız toplam yatırım miktarı 1,4 milyar dolara ulaşıyor. 2010 yılından bu yana otomotiv sektörüne yaptığımız yatırımlar 10 milyar TL'ye ulaştı. Koç Topluluğu olarak, ülkemizin gelecek hedeflerine ulaşmasında sorumluluk alıyoruz. Bu inançla, ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek öncelikli hedefimiz" şeklinde konuştu.
Tofaş, FCA'nın küresel stratejisine kilit rol oynuyor
FCA EMEA Bölgesi İş Geliştirme Başkanı Silvia Vernetti de, Doblo'nun Amerika pazarı için üretilip ihracatının başlamasını, gerek Tofaş, gerekse Koç Grubu ve Fiat Chrysler Automobiles için önemli bir fırsat olarak değerlendirdi. Vernetti; "Doblo, bir anlamda Tofaş'ın bugünkü ve gelecekteki gücünü temsil ederken, aracın Amerika pazarına ihraç edilmesi, şirket tarihinde bir kilometre taşı olmasının yanı sıra Tofaş'ın 'Dünya Klasında Üretim' standartlarındaki yetkinliklerinin de göstergesi. Tofaş'ın bu kabiliyetinin, gelecekte yeni ürünlerin yolunu açacağına eminiz. Tofaş'ın bugün FCA'nın küresel stratejisinde kilit bir rol üstlendiğini belirtmek isterim" ifadesini kullandı.Arınç, Bursa'nın, hayırseveri çok fazla bir şehir olduğunu, sanayi, ticaret ve tarımda kim bir şeyler kazanmışsa sosyal sorumluluğunu çok iyi bildiğini ve "Kazandığım yere ben de bir hayır yapmalıyım" diye düşündüklerini anlattı.
Özellikle eğitim alanında bu sorumluluğun çok daha fazla olduğunu söyleyen Arınç, şunları kaydetti:
"Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyasında ilk 3'ün içindedir Bursa. Son rakamı hatırlıyorum, bugüne kadar hayırsever iş adamlarımızın, sanayicilerimizin Bursa'ya kazandırdığı okullarımızın ekonomik değeri 325 trilyonun üzerindedir. TOFAŞ, yıllar sonra bir sosyal sorumluluk kapsamında güzel bir Fen Lisesi yaptı. Bugün programımız elverseydi bunun açılışını da yapacaktık. Biliyorum ki 6 milyon sarf ederek kısmen DOSAB'ın da katkısıyla Nilüfer bölgesinde güzel bir okul yaptılar. İnşallah açılışına geleceğim. Şahsen bunu yeterli bulmuyorum. Özellikle TOFAŞ gibi bir devin, Bursa'ya sosyal sorumluluk kapsamında başka hizmetler de getirmesini arzu ediyorum. Bir vefa borcu olarak da her ne kadar Nilüfer'e Fen Lisesi yapılmış olsa da birinci önceliğin Demirtaş olması gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra yapacağımız ilk eserin, Demirtaş'ın ihtiyacı olan herhangi bir konuda TOFAŞ'ın markasını, ismini taşıyacak sosyal sorumluluk kapsamında bir eserin ortaya çıkarılmasıdır. Bu çok külfetli, çok fazla bir istek olarak algılanmamalı."
Bursa'nın bir dünya markası haline gelmesi
Bülent Arınç, Bursa'nın ihracatta, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre çalışanların sayısında da öncü bir kent olduğu bilgisini verdi.
Bursa'da, çalışanların mesleğini ve işini çok iyi bildiğini, eğitimleri için de çok iyi çabalar harcandığını belirten Arınç, şöyle konuştu:
"Uçakta gelirken bir taraftan Ekonomi Bakanımız, bir taraftan Kalkınma Bakanımız, Türkiye'de farklı alanlardaki memnuniyet oranlarını açıkladı. Türkiye ortalamasının en az 10-12 puan üzerinde, Bursa'dan memnuniyet geliyor. Sayın Bakanımızın konuşma imkanı olsaydı ki mümkün değil bu kadar yoğun programın içinde ama biz her alanda Bursa'daki memnuniyetin, çalışma alanıyla, sağlıkla, ulaştırma, geleceğe bakışıyla ilgili Bursa'da her zaman yüksek olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Ana sektör belki otomotivdir. Ana sektörlerden biri mutlaka tekstildir. Yine gıda sektörüdür ama artık Bursa'nın, yüksek teknoloji gerektiren uzay sanayisinde de havacılık sanayisinde de mutlaka savunma sanayisinde de aynen TOFAŞ'ın öncülüğünü yaptığı otomotiv sektörü kadar güçlü olması gerekiyor. Sizin bu konuda Bursa ekonomisine destek verdiğinizi, yol gösterdiğinizi, öncü olduğunuzu biliyorum. Aramızda sayın müsteşarlarımız da var. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) da önemli bir kuruluştur. Onların hedef koyduğu bu sektörlerde Bursamız bugün ihracatıyla gurur duyduğumuz bir ürün gibi savunmada, uzayda, havacılıkta muhteşem işler yapacaktır. Bu katkılarınızın, Bursa'yı bir dünya markası haline getirecek bu çalışmaların öncüsü olacağınızı şahsen ümit ediyorum."
"Demirtaş'ın, Osmangazi'den ayrılarak müstakil ilçe olması gerekir"
Arınç, nüfusu 3 milyona yaklaşan Bursa'da, Demirtaş bölgesiyle ilgili bir dileği olduğunu anlattı.
Demirtaş'ın nüfusunun fevkalade arttığına değinen Arınç, şu değerlendirmelerde bulundu: