
Yakıt ekonomisinde 10 altın kural

Motor yağının kontrolü
Hareketli motor parçaları arasında film oluşturarak sürtünmeyi önleyen motor yağının görevi bu kadarla sınırlı değildir. Yağ kanalları içerisinde dolaşarak parçaların soğumasını sağlayan motor yağı, korozyonunun oluşmasını da engeller. Motor için önemli olan bu sıvının zamanla kimyasal yapısı bozulacağı için akıcılığı azalır. Bu nedenle motor yağı, yağ filtresiyle birlikte düzenli olarak değiştirilmeli. Aksi halde parçalar arasında artan sürtünme sonucu motorun ömrü hızla kısaltırken, verimi azalır ve yakıt tüketimi artarak yüksek masraflar çıkmasına neden olur.
Yakıt ekonomisinde 10 altın kural

Gerekmedikçe klima açık tutulmamalı
Klima hareketini motordan aldığı için yakıt tüketiminin artmasında neden olur. Bu küçük tüketim farkı klimanın uzun süre çalışmasıyla katlanarak artar. Özellikle küçük hacimli motorların zorlanarak çalışmasına neden olabilir. Yokuş yukarı çıkışlarda ise motor yükü artarken klima motorunun araç motorunu daha da yormaması için yine klima kapatılmalıdır. Klimanın her çalışmasında yakıt tüketiminin arttığı unutulmamalı.
Yakıt ekonomisinde 10 altın kural

Lastiklerin hava basıncı düzenli olarak kontrol edilmeli
Lastikler, otomobille zemin arasında bir bağ kurduğu için lastik hava basıncı otomobilin sürüş özelliklerini belirleyen en önemli etkendir. Özelikle düşük hava basıncı, lastiğin yuvarlanma direncini arttırır. Düşük hava ile dönmekte zorlanan lastikler, motorun çalışmasını, direksiyon tepkilerini ve fren mesafesini uzatır. Düşük hava basıncına sahip lastikler; aktarma organlarını ve motoru zorlayarak, yakıt tüketimini yüzde 20'ye varan oranlarda arttırır.
Yakıt ekonomisinde 10 altın kural

Araçta gereksiz yük-eşya bulundurulmamalı
Ağırlık, otomobilin yakıt tüketimini direkt olarak arttırır. Özellikle, metal takım çantası, stepne, müzik sisteminin bas kutusu, kalite standartlarına uymayan ve sonradan takılan gereksiz aksesuarlar yakıt tüketimin artmasında önemli rol oynar. Buna basit bir örnek verirsek; yolda yürürken elinizde bulunan 5-10 kg’lik yük sizin daha fazla yorulmanıza neden olur. Ağırlık ne kadar azsa tüketim o denli düşüktür.
Yakıt ekonomisinde 10 altın kural

Özellikle yüksek hızda seyredilirken aracın camları kapalı tutulmalı
Araç hızlandıkça, tekerlekte oluşan yuvarlanma direnci de artar. Ayrıca aracı etkileyen rüzgar direnci taşıt üzerindeki hareket dirençlerini arttırır. Tüm bunlar yakıt tüketimini etkilerken bunlar üreticilerin hesapladıkları kuvvetlerdir. Ancak yüksek hızlarda açık camdan içeri giren hava, otomobilin ağırlığını arttırırken gidişinde de ters kuvvetler oluşturur. Bu da yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Özellikle açık kasalı kamyon ve kamyonetler için uzun yolda kasanın üzerine branda örtülmemesi de yakıt tüketimini ciddi oranda arttırır.
Yakıt ekonomisinde 10 altın kural

Araç makul bir hızda kullanılmalı; ani fren ve hızlanmadan kaçınılmalı
İlk kalkış anında motor, 1 gram havaya 1 gram yakıt tüketir ve bu kaçınılmazdır. Otomobilin ani kalkışlarında motorun iç sürtünmeleri artacağından yanmamış yakıtın yanma odalarına gitmesi tüketimi ciddi oranda arttırır. Ani hareketlenmeler, motorun dışında yürüyen aksam ve lastikleri de zorlayacağından yakıt tüketimi katlanarak artar.
Yakıt ekonomisinde 10 altın kural

Vites, araç hız kazanmaya başladığı anda yükseltilmeli
Otomobilin vites değişiminde ideal motor devrini yakalayarak kullanmak, yakıt tüketimi için etkin rol oynar. Özellikle yakıt tüketimiyle doğrudan ilişkili olan sürtünme ve hareket dirençleri devirli kullanımlarda en az etki gösterir.
Yakıt ekonomisinde 10 altın kural

Çok yoğun ve ilerlemeyen trafikte aracın motoru durdurulmalı
Şehir içinde dur kalk trafiğinde yakıt tüketimi önemli oranda artar. Özellikle duran ve hareket etmeyen trafikte motoru durdurarak yakıt tüketiminin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca geri sayma sisteminin bulunduğu kırmızı ışıklarda beklerken de kontağı kapatmalısınız. Ancak otomobil yokuş aşağı inerken elektrik sistemi zarar görebileceği için kontak kapatılmamalı.
Yakıt ekonomisinde 10 altın kural

Otoyolda araç sabit bir hızda kullanılmalı
Bir otomobilin yakıt tüketiminde optimum değeri yakalaması, frenleme anında güvenli durması ve sürücünün hareket yeteneğini kaybetmemesi için 90 km/s ideal bir hızdır. Otomobil 90 km/s’nin üzerine çıktığında yakıt tüketimi katlanarak artarken sürücünün aracı sabit hızla kullanmaması tüketimi yükseltir.
Yakıt ekonomisinde 10 altın kural

Araçta mutlaka önerilen tipte motor yağı kullanılmalı
Her motorun kendine ait karakteristik özellikleri olduğu için motor yağları da kendi aralarında gruplandırılır. Otomobil üreticileri tarafından belirlenen viskozite kodları motor yağı özelliklerini belirler. Bu kodlamaya 20W 50’yi örnek verirsek burada 20, düşük çalışma sıcaklığını, 50 ise yüksek çalışma sıcaklığını belirler. Viskozite, yüksek ısılarda kalınlaşma sağlarken düşük ısılarda ise pasif kalır. Her motor için önerilen yağın kullanılması motorun aşınmasını hızlandırmamak ve yakıt tüketimini arttırmamak için önemlidir.
Otomobil dünyasının en güvenilir bilgi kaynağı
Otomobil dünyasındaki tüm önemli gelişmeleri, doğru ve tarafsız şekilde okura ulaştıran otohaber dergisi yılda 12 sayı çıkan tek otomotiv dergisidir. Yıl boyunca çıkardığı birçok ek yayınla otomobil dünyasına dair her konuda okuruna zengin bir içerik sunar. Elektrikli ve hibrit otomobillerden safkan spor otomobillere, klasik ve antika taşıtlardan SUV ve crossoverlara uzanan zengin bir özel yayın çeşitliliği sunan otohaber dergisi ayrıca yıl boyunca gerçekleştirdiği test ve karşılaştırmaları da Test Yıllığı dergisinde bir araya topluyor.