
Uzun Dönem Testi Mitsubishi ASX 1.6 DI-D

Karoser
2010 yılında yollara çıkan Mitsubishi ASX, omuzlarındaki 6 yılla piyasadaki en uzun soluklu modeller arasında yer alıyor. Japon markanın son nesil Lancer’la birlikte hayata geçirdiği, keskin ve sportif çizgilerin birleşimi olan tasarım dili, ASX’in de şekillenmesinde pay sahibi. 4295 mm uzunluğundaki ASX, bu değerle küçük sınıfın üst, kompakt sınıfın da alt sıralarında yer alıyor. Buna karşın otomobilin 2670 mm’lik dingil mesafesiyse kompakt sınıftaki pek çok SUV’dan uzun. Otomobilin boyutlarına bakıldığında Opel Mokka ve Skoda Yeti gibi küçük ve kompakt sınıf arasında yer alan bir model olduğu görülüyor. Karoserin genelinde keskin ve düz yüzeylerin kullanılması sayesinde, ASX’te boyutlar iç mekan genişliği açısında oldukça verimli kullanılmış. Ön ve arka koltuklarda sunulan yaşam alanı bu boyutlardaki bir otomobil için çok başarılı. ASX’in iç mekanına hakim olan tasarım, otomobilin karoserine göre daha eski bir hava estiriyor. Kokpitin üst kısmındaki Blaupunkt üretimi multimedya sistemi modern bir detay olarak göze çarpsa da, sistemin işleyişi beklendiği kadar akıcı değil. Pikselli grafikler bir yana, menülerin bazen donması daha can sıkıcı.
Uzun Dönem Testi Mitsubishi ASX 1.6 DI-D

Motor ve sürüş özellikleri
ASX’te daha önce 1,8 lt’lik kendi üretimi bir dizel motor sunan Mitsubishi, bu güç ünitesinin yüksek ÖTV’ye takılması nedeniyle Türkiye pazarında pek de ses getirememişti. Ancak Japonlar bu kez 1,6 lt’lik bir dizelle şanslarını deniyor. ASX, 114 HP gücündeki dizelle sadece önden çekişli ve manuel şanzımanlı olarak satın alınabiliyor. 1750 d/d’de gelen 270 Nm’lik maksimum tork, 1395 kg ağırlığındaki SUV’un akıcı bir biçimde hareket etmesine yardımcı oluyor. Biraz sert sayılabilecek bir debriyaj pedalına sahip olan ASX’in 6 ileri vitesli manuel şanzımanı da kemikli yapısıyla tatlı-sert bir kullanıma sahip. Otomobilin elektrik destekli direksiyon sistemi hafif kullanım özellikleriyle şehir içinde konforu arttırıyor. Tıpkı yumuşak süspansiyon sistemi gibi. Bununla birlikte direksiyon ve süspansiyon sistemindeki yumuşaklık, direkt ve net tepkiler veren sürücülere fazla gelebilir. Zorlandığında ön tekerlekleri üzerinde kaymaya başlayan otomobilin ESP sistemi kesin müdahale tarzıyla tatsızlık yaşanmasının önüne geçiyor.
Uzun Dönem Testi Mitsubishi ASX 1.6 DI-D

Rekabet karnesi
Dizel ASX’in 100.000 TL seviyesindeki başlangıç fiyatı, rakibi olarak kabul edilen modellerin tamamından yüksek. Hatta bunlar arasında Jeep Renegade gibi daha prestijli ve güçlü bir model de var. Donanım anlamında da ne güvenlik ne de konfor anlamında bir fark yaratabilen ASX’te özellikle modern güvenlik yardımcılarının eksikliği hissediliyor. Rakiplerinin pek çoğunda standart veya opsiyonel olarak sunulan şerit takip ve değiştirme yardımcısı ASX’te opsiyon listesinde bile yer almıyor. ASX’in rekabet gücüne 1,6 lt’lik benzinli baz versiyon açısından baktığımızdaysa durum biraz daha kabul edilebilir bir hale geliyor. Ama daha fazlasına değil! Her şey bir yana otomatik şanzımanı olmayan bir şehir SUV’u fikri bile garip.
Uzun Dönem Testi Mitsubishi ASX 1.6 DI-D

Sonuç
ASX vergi avantajlı motoruna rağmen, yüksek fiyatı yüzünden kısıtlı kitlelerin otomobili olmayı sürdürecek. Oysa daha rekabetçi bir fiyat etiketi taşımış olsa, bu otomobilin pratik kullanım özellikleri ve kullanışlı karoseriyle daha fazla başarı elde etmesi sürpriz olmazdı.
Yazı: Eray Özgür Fotoğraflar: Ersan Sezer
Uzun Dönem Testi Mitsubishi ASX 1.6 DI-D

Halit Bolkan Yorumu
Bazı markalar parıltılı geçmişlerine rağmen bazen beklenmedik şekilde zayıflıklar sergileyebiliyor. Mitsubishi son dönemde buna en iyi örneklerden biri. ASX, günümüz tüketicilerinin bu sınıftan beklentilerini bazı açılardan karşılarken bazı açılardan geri kalıyor. Arazi araçları konusunda bir zamanların efsanesi olan bir markaya yakışmıyor.
Uzun Dönem Testi Mitsubishi ASX 1.6 DI-D

Eray Özgür Yorumu
Son söyleyeceğimi en başta söyleyeyim: ASX kesinlikle kötü bir otomobil değil ama talep edilen bedel çok fazla. Daha az paraya daha modern rakiplerin sayısının çok olması, aslında sempatik bir otomobil olan ASX’in işini zorlaştırıyor. Mitsubishi’nin Dakar Rallisi’nde elde ettiği başarıların mirası, başarılı olmak için ne yazık ki tek başına yeterli değil.
Uzun Dönem Testi Mitsubishi ASX 1.6 DI-D

Koray Kodal Yorumu
ASX’in malzeme kalitesi ve donanımları modern rakipler karışısında zor durumda kalmasına yol açabilir. Ancak motor kaputu altındaki 114 HP’lik dizel, aracın en güçlü kozu. 5,0 lt/100 km cviarındaki ortalama test tüketimi ASX’in avantajlı olmasını sağlıyor. Daha önce kış koşullarında test konuğumuz olan ASX’in fren testlerini tekrar gerçekleştirdiğimizde mesafenin 3 metre kadar kısaldığını gördük.
Uzun Dönem Testi Mitsubishi ASX 1.6 DI-D

Önder Bahar Yorumu
ASX temel crossover işlevlerini görmek konusunda neredeyse sorunsuz. Gelin görün ki tüketimin ışık hızında gerçekleştiği bir çağda yaşıyoruz ve bu hıza ayak uydurumayanlar kendilerini bir anda arka sırada buluyor. Ne yazık ki ASX de biraz eskide kalmış gibi hissettiriyor.
Otomobil dünyasının en güvenilir bilgi kaynağı
Otomobil dünyasındaki tüm önemli gelişmeleri, doğru ve tarafsız şekilde okura ulaştıran otohaber dergisi yılda 12 sayı çıkan tek otomotiv dergisidir. Yıl boyunca çıkardığı birçok ek yayınla otomobil dünyasına dair her konuda okuruna zengin bir içerik sunar. Elektrikli ve hibrit otomobillerden safkan spor otomobillere, klasik ve antika taşıtlardan SUV ve crossoverlara uzanan zengin bir özel yayın çeşitliliği sunan otohaber dergisi ayrıca yıl boyunca gerçekleştirdiği test ve karşılaştırmaları da Test Yıllığı dergisinde bir araya topluyor.