otohaber_logo
Haberler
Türk otomotivinin Ar-Ge merkezi
İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan OTAM, Türk otomotiv sanayinin en önemli ihtiyacı olan Ar-Ge konusunda Türkiye’nin en önemli kurumları arasında. Kurum, geliştirdiği 100’e yakın bilimsel projeyle otomotiv sektörünün bilimsel ve teknolojik ih
Türk otomotivinin Ar-Ge merkezi



Son dönemde büyüyen ekonomimizle moda söylemlerden biri de "sanayi-üniversite işbirliğini geliştirmemiz lazım, sanayi kendi gelişiminde üniversitelerden yeterli bilimsel desteği alamıyor" oldu. Bu söylemin önemli bir gerçeklik payı olsa da çok önemli bir istisnası mevcut. İstanbul Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK ve Otomotiv Sanayi Derneği gibi kuruluşların desteğiyle 2003 yılında kurulan Otomotiv Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi- OTAM sanayi-üniversite işbirliği konusunda en önemli örneklerden birini ortaya koyuyor. 2004 yılından bugüne toplam 72 Ar-Ge projesine imza atan OTAM, 16 bilimsel yayınla da bilim dünyasına önemli katkılar sunuyor. OTAM halen 14 Ar-Ge projesini sürdürüyor ve sürdürdüğü projelerle Türk otomotiv sanayisine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Kökleri 1955 yılında İTÜ'de kurulan Motorlar Enstitüsü'ne dayanan OTAM'ın kuruluşundaki temel amacı sanayi ve üniversite arasındaki işbirliğini geliştirmek. Bu yönde ve yan sanayinin AR-GE, test ve belgelendirme ihtiyaçlarını karşılayıp, sahip olduğu teknolojiyi, yaratıcılığı ve yeterliliği kullanarak sektörün uluslararası alanda rekabet edebilir olmasını, sektörün ihtiyacı olan nitelikli elemanların yetiştirilmesine destek olmak OTAM'ın en önemli hedefl eri arasında. Şimdiye dek AB, Devlet Planlama Teşkilatı ve kamudan çeşitli maddi destekler alan OTAM, Otomotiv Sanayi Derneği, Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği ve Uludağ İhracatçılar Birliği gibi kurumlarla işbirliği içinde. Kurum, halihazırda akustik, egzoz emisyonu, shed kabini, hidroplus laboratuarı gibi özel laboratuarlarla otomobillerle ilgili değişik testleri yapıyor. Kurum ayrıca teknik servis sıfatıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın verdiği yetki çerçevesinde için otomobillerle ilgili 29 adet direktifi ve 39 farklı regülasyonla ilgili Tip Onay Belgesi düzenlemek gibi yetkilere de sahip.

Prof Ali Göktan'ın genel koordinatörlüğünde ilerleyen OTAM'da 40'a yakın bilimsel uzman otomotiv sektörüyle ilgili değişik projelerin geliştirilmesi ve sürdürülmesi konusunda çalışıyor. İçten yanmalı motorlardan, akustik ve titreşime; alternatif yakıtlardan, taşıt tekniği ve şasi tasarımına kadar değişik alanlarda uzmanlıkları olan akademik kadro sanayinin taleplerini ve muhtemel taleplerinin geliştirilmesine öncülük ediyor. OTAM'ın ise egzoz emisyon ölçüm yeteneklerinin geliştirilmesi, otomotiv sanayi tasarım ve ürün doğrulama test pisti için mühendislik çalışmaları yakın gelecekteki en önemli projeleri olarak öne çıkıyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.