Peugeot, geniş yaşam alanı, yüksek kapasite yolcu ve eşya taşımak için tüketicilere sunduğu Expert modelini yeniledi. 8 yolcu ve sürücü olmak üzere 9 koltuklu olan Expert Traveller modeli test konuğumuz oldu. "Otomobil" olarak ruhsatlandırılan Expert Traveller, vergilendirme ve periyodik araç muayene konularında da otomobillerle aynı mevzuata giriyor.
Günümüzde çoğunlukla özel taşımacıların kullandığı, yüksek yolcu kapasiteli araçları daha fazla görür olduk. Yolcu kapasitesi kadar önemli bir konu da otomobilin imajı. Tamamen yeni olan Expert Traveller bu konuda yeterli hissettiriyor. Ön tamponun uzantısının da farın içerisine dahil olması Peugeot'nun yeni nesil tasarım felsefesine uygun bir detay. Marka yüzünü oluşturan dik ön panjur ve üç boyutlu panjur dokusu da Expert Traveller'da kullanılmış. Geniş ızgaralar bulunan tamponda LED gündüz farları ve sis farları da yer alıyor. Otomobilin kısa tutulan motor kaputu sürücünün aracın önüne daha rahat hakim olmasını sağlıyor.
Peugeot Expert Traveller sadece uzun şasili olarak fiyat listesinde yer alıyor.
Profilden baktığımızda her iki tarafta da sürgülü arka kapıları görüyoruz. Sağ arka kapı standart olarak gelirken elektrikli ve sürgülü sol arka kapı isteğe bağlı olarak 1.500 TL karşılığında alınabiliyor.
Opsiyonel olarak sol arka sürgülü kapı alınabiliyor.
Bu fiyat ödendiğinde anahtarsız giriş ve çalıştırma fonksiyonu da elde ediliyor. Anahtar üstündeki düğmelerle sürgülü kapılar uzaktan açılabilirken, kapı kolu çekildiğinde de kapılar arkaya doğru kayarak açılıyor. Kapatılmak istenildiğinde ise B sütunlarının içerisindeki kapı düğmelerine basıldığında otomatik olarak kapılar kapatılabiliyor.
Cam tavan opsiyonu alındığında kabin içi aydınlığı artıyor.
Otomobilin koltuk sıralaması üçer kişilik üç sıradan oluşuyor. En arka koltuklara geçiş için ikinci koltuk sırasındaki sağ koltuk minderinin köşesindeki bir kol kaldırılıp sırtlık öne doğru katlanmalı. Bu sayede arkaya geçiş için geniş bir alan ortaya çıkıyor. Otomobilin bütün koltuk sıralarında uzun boylular için bile geniş yaşam alanı bulunuyor. Bu kadar yolcunun valizleri de olabileceği düşünülerek sadece uzun şasi ile fiyat listesinde yer alan Expert Traveller, 9 kişilik kullanımda arka koltuk sırtlığına kadar 980 litre, tavana kadar 1300 litrelik devasa bir bagaja sahip.
Üçüncü koltuk sırasında da tavanda havalandırma kanalları bulunuyor.
İkinci koltuk sırasında da öndeki kadar geniş baş mesafesi bulunuyor.
Direksiyon derinlik ve yükseklik ayarıyla ideal sürüş pozisyonuna ulaşılabiliyor.
Fiyat listesinde 2.0 BlueHDi dizel motorun 150 ve 180 HP'lik iki seçeneği bulunuyor. 150 HP'lik olan manuel şanzımanla 180 HP'lik olanı ise sadece otomatik şanzımanla alınabiliyor. Test aracımız 180 HP'lik turbo dizel motor ve Peugeot'nun diğer modellerinden tanıdığımız EAT6 isimli şanzımana sahip. Geleneksel tork konvertörlü otomatik şanzıman diğer modellerde olduğu gibi Expert Traveller'da da zamanında ve pürüzsüz vites geçişleri sunuyor. Sürücü kendi vites geçişlerine karar vermek isterse direksiyon arkasındaki kulakçıklarla manuel olarak vites seçebiliyor. Vites konsolunda geleneksel bir vites kolu yok. Dairesel bir vites kumandası yerleştirilmiş. Bu sistem ilk başta bocalama yaşatırken kısa bir alışkanlık süresinden sonra rahat kullanılıyor.
Modern tasarlanan konsolda düğme yerleşimi karışık değil. Dairesel vites kumandası alışkanlık istiyor. Vites değiştirme kulakçıkları ergonomiyi arttırıyor.
Otomobil ile testimiz sırasında sadece sürücü ile yola çıktığımızda yeteri kadar akıcı ve atak bir hızlanma karakteri sunduğunu gördük. Alt devirler ve ilk kalkışta biraz sakin hızlanma sağlarken motor devri 2000 d/d'e ulaştığında beklenilen atiklik yakalanıyor. Sonrasında tatminkar bir hızlanma performansı sergiliyor. Ortalama 6,8 lt/100 km'lik test tüketimi verisi de Expert Traveller'in ne kadar ekonomik olabileceğini gösteriyor. 9 kişilik oturma kapasitesi ve bagaj alanı 1161 kg'lik istiap haddi sınırlarında doldurulduğunda hızlanma performansı ve tüketimi doğal olarak etkilenecektir.
Uzun şasili otomobilin arka iki koltuk sırası katlanıp, sökülebiliyor.
Otomobilin ön ve arka aksında bağımsız süspansiyon sistemi bulunuyor. Bu sürüş konforu ve dinamizmi açısından bir avantaj. Ancak Expert Traveller'ın süspansiyon sisteminin biraz sert ayarlara sahip olması konfordan az da olsa ödün verilmesine yol açıyor. Zaman zaman, zemindeki pürüz ve bozuklar kabin içerisine ses ve sarsıntı olarak yansıyor. Direksiyonda da bu sarsıntı hissediliyor. Ancak aşırı derecede konforsuzluk anlamına gelmeyen bu durumun bir avantajı ise yol tutuş olarak geri dönmesi oluyor. Virajlarda ya da yüksek hızlarda yol alırken otomobil çizgisini korumada zorlanmıyor. Ağırlık transferlerinde aşırı derecede salınım yaşatmayan otomobil güven veren bir sürüş tecrübesi yaşatıyor.
Yazı: Koray Kodal
Fotoğraf: Ersan Sezer