
Biz sportiflik amacıyla sert ayarlanmış ve biraz sarsıntılı bir yapı beklerken Lancer, darbe emme konusunda yetenekli sessiz süspansiyonlarla çıktı karşımıza. Sunulan tatminkar konfora rağmen yol tutuş konusunda da beklentileri karşılayan otomobil, ani yük değişimlerinde arkasını bırakmayı çok sevse de bu kaymaları kontrol altına almak çok zor olmuyor. Zaten test aracımızda bulunan ASTC'nin de bu konuda önemli yardımları oluyor. Maalesef otomobilin sürüşünde herşey güllük gülistanlık değil. Öncelikle kemikli ve belirgin vites geçişleriyle sportif bir tat veren ve Evolution gibi pist canavarı bir versiyonu bulunan Lancer'daki direksiyonun biraz daha net tepkiler vermesini beklerdik. Bunun yanında yol, rüzgar ve motor gürültülerinin kabine (özellikle yüksek hızlarda) fazlaca yansıyor olması yalıtımın da biraz zayıf olduğunu gösteriyor. Kabinde özellikle 100 km/s hızın üzerinde yüksek bir motor sesi duyuluyor. Bu da otomobilin daha iyi bir yalıtım kadar 6'ncı vites dişlisine de ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Yeni Lancer ülkemizde üç farklı motor seçeneğiyle sunuluyor. Test aracımızdaki 109 HP gücündeki 1.5 lt'lik ünite 5 ileri manuel ve 4 kademeli otomatik şanzıman seçenekleri sunarken 143 HP'lik 1.8 lt hacimli diğer üniteyse sadece CVT şazımanla alınabiliyor. Bunların dışında turbo motora sahip Evolution versiyonları da bulunan Lancer'ın dizel motor seçeneğiyse daha önce de olduğu gibi yine mevcut değil. En düşük motor seçeneği olarak sunulan 1.5 litrelik ünite, sportif tınısıyla keyif verse de performanstan çok yakıt ekonomisine odaklanıyor. Fabrika verilerine göre 0'dan 100 km/s'ye 11.6 saniyede ulaşan Lancer 1.5 M/T testlerimizde 11.13 saniyelik bir süreye imza atmış olsa da, sakin ara hızlanmalar bu otomobilin uzmanlık alanının performans olmadığını gösteriyor. Makul tüketimse Lancer 1.5'in bir avantaj olarak öne sürebileceği konuların başında geliyor. Testlerimizde 6.8 lt/100 km'lik bir tüketime imza atan otomobil, alıcıların tutumluluk beklentilerine zorlanmadan cevap verebilecek gibi görünüyor.

Baz Donanım: ABS+EBD, BA (fren yardımcısı), ön-yanperde havayastıkları, sürücü diz havayastığı, ISOFIX, uzaktan kumandalı merkezi kilit, klima, MP3'lü radyo-CD çalar, yol bilgisayarı, manuel yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, tek dokunuşla açılabilen elektrikli ön ve arka camlar, elektrik ayarlı yan aynalar, orta kol dayama, far yükseklik ayarı, 16 inçlik çelik jantlar, arka sis farları.
Artılar: Süspansiyon konforu, sportif motor sesi, makul tüketim, diz havayastığı.
Eksiler: Malzeme kalitesi ve işçilik, frenler, bagaj yapısı, zayıf yalıtım, fiyat.

Otohaber Yorumu: Lancer'ın tasarımına diyecek hiçbirşey yok. Agresif bakışlara sahip olan otomobil bizce kompakt sınıftaki en iyi görünümlerden birini sunuyor. Ayrıca kabini geniş, süspansiyonları da oldukça konforlu. Peki köpekbalığı reklamlarıyla iddialı bir çıkış yapan Lancer bu özellikleriyle rakiplerini ısırabilir mi? Bizce Japon üretici, Lancer'ı Avrupalı ve köklü geçmişe sahip Japon modellerin karşısına çıkarmak istiyorsa biraz daha çaba sarfetmek zorunda. En azından pekçoğundan yüksek olan fiyatı karşılığında daha özenli bir işçilik, daha iyi frenler ve daha iyi bir yalıtım sunması gerekiyor. (2008)