otohaber_logo
Haberler
Tedbiri elden bırakmayın
Kış mevsiminin ortalarına doğru yaklaştığımız bugünlerde okulların kapanmasıyla birlikte tatil yolculukları da başlayacak. Bu yolculuklarda aracımızın bakımı kadar yanımızdaki bazı önemli eşyalar da hayat kurtarabilir.
Tedbiri elden bırakmayın

Bir yanda soğuk hava, diğer yanda kar, buzlanma ve yağmur derken trafik kazaları kaçınılmaz oluyor. Özellikle araçlarında kış lastiği olmayan bilinçsiz sürücülerin yol açtığı trafik kazaları, yola çığ düşmesi veya karla kapanan yollar kabus yaşatabiliyor.

Aracın bakımının ihmal edilmemesi ve kış lastikleri kullanılması zaten her araç sahibinin dikkat etmesi gereken noktalar ama yolculuk esnasında 1-2 gün yolda mahsur kalabileceğimizi de hesaba katmak iyi olur. Uzun yol öncesi motor yağı, yakıt, yağ ve hava filtreleri, benzinli araçlar için bujiler, fren hidroliği ve V kayışları mutlaka kontrol edilmeli. Özellikle antifrizin kış şartlarına uygun yoğunlukta olması ihmal edilmemelidir. Doğu Anadolu gibi -40 C derecelere kadar soğuyan bir bölgeye gidiyorsanız antifrizin yoğunluğunu ya da kaç dereceye kadar motoru koruduğunu antifriz bomesiyle ölçtürüp düzenlemelisiniz. Özellikle kış mevsiminde elektrik depolamada zorlanan akünün kontrol edilmesi şart.

Otomobilin kış bakımının ardından bir diğer önemli nokta da kış lastiğidir. Kendi aracınızın ve diğer araçlarla yayaların güvenliği için kış lastiği yoksa yola çıkmayın. Eğer aracınızda kış lastiği varsa lastik hava basınçlarını, diş derinliklerini ve yanaklarda balon ya da kesik olup olmadığını kontrol edin. Lastikler geçer not aldıktan sonra sırada silecek lastiklerinin kontrol edilmesi ve gerekiyorsa yenilenmesi var. Ayrıca silecek suyuna donmayı önleyici sıvı eklenmelidir. Su fıskiyelerinin açık ve cama ayarlı olduğundan emin olun. Bu kontrollerin dışında da kış mevsiminin sürprizlerine hazırlıklı olmak gerekiyor. Özellikle buzlanma sonucu aracın kapı fitillerinin donarak karşılıklı birbirlerine yapışmaları kapının açılmasını engeller. Bu duruma karşı buz çözücü uygulanmalı.

Yine kapı ya da bagajın anahtar deliğinin donma riskine karşı buz çözücü kullanılmalı. Buzlanmaya karşı bir klasik bir yöntem ise limondur. Araca sürülecek limon sayesinde buzlanma azalacaktır. Ayrıca eski araçlarda anahtarı çakmakla ısıtabilirsiniz. Sileceklerin cama yapışmaması için silecekleri kaldırın. Eğer aracınızın silecekleri kalkmıyorsa camla arasında bir bez ya da karton koyabilirsiniz.

İlk yardım çantası, yangın söndürme tüpü, bijon anahtarı ve reflektörün her araçta bulunması gerekiyor ve ayrıca yedek lastik, zincir, çekme halatı, eldiven, ek kışlık giysi, takoz, el lambası, yedek pil ve mümkünse telefonlar için yedek şarj bataryası, takviye kablosu, battaniye bulundurulmasında yarar var. Aracınızda ya da cep telefonunuzda navigasyon olsa da araçta yol haritası bulunmalı. Araçta belli bir süre yetecek kadar yiyecek ve suyun da olması gerekiyor.

Aracınızın far ve stop lambalarının ampulleri ile sigortalarının değiştirilmesi kolaysa bunu öğrenmekte yarar var. Kışın sıkça oluşan buğulanmaya karşı araçta buğu çözücü bulundurup camlara uygulamalı. Aslında camlara sürülen patates ideal bir buğu giderici ama küflenme ihtimali olduğu için buğu çözücü tercih edilmeli. Özellikle hafif ve ağır ticari araçlarda mazotun donma riskine karşı yakıt deposunu koruyucu kimyasal eklenmelidir. Benzinli araçlar için de benzin katkı maddesi kullanmakta yarar var.

Sonuç olarak yola çıkmadan önce son kez rotanızın hava durumunu, varsa yol çalışmalarının yerlerini ve mola yerleri hakkında araştırma yapın. Aracınızın yetkili servisi iletişim bilgileri, araç kurtarıcılarının telefon numaralarını yanınızda bulundurmalısınız. Kışın en büyük tehlike olan gizli buzlanmaya karşı aracı hızlı kullanmamaya özen gösterip önünüzdeki araçla yeterli mesafe bırakmaya çalışın.

Yazı :Baturhan Boyacılar

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.