Sayın İsmet Karaman;
Cumhuriyet Bayramı sonrası eşimle aracımızda giderken önümüzde bulunan bir minibüs aniden önündeki aracı geçmek için şeridime girdi ve ben de ona çarptım. Minibüs şoförü ile konuşurken kendisinin haklı olduğunu çünkü "sinyal verdiğini" söyledi. İşin gerçeği sinyal verdi ama sinyal verdiği sırada zaten ben o aracın hemen sol arka yanındaydım ve sinyal vermesiyle sol şeride geçmesi aynı anda olduğu için duramadım. İnip tutanak tuttuk ve tutanağı size gönderiyorum. Tutanakta her ikimizin de imzalı ifadeleri var. Hasarının ödenmesi konusunda ne yapmalıyım? Bana yol gösterir misiniz?
Orhan Çağrı
Sayın Orhan Çağrı;
Öncelikle bana gönderdiğiniz anlaşmalı tutanaktaki kusur durumlarına dair görüşümü açıklayayım. Sonra buna göre yapmanız gerekenleri sıralayabilirim.
Her iki aracın hareket ettiği yolun bölünmüş karayolu olduğu tutanaktaki çizimden anlaşılıyor. Siz kendinize ayrılmış sol şeritten gitmektesiniz diğer araç olan minibüs ise kendine ayrılmış sağ şeritten seyretmekte olduğu görülmektedir. Minibüsün yaptığı hareket önündeki aracı geçme istemidir. Sol sinyalini vermekle sol şeritte seyretmekte olan araç sürücülerine önündeki aracı geçme niyeti bildiriyor. Diğer bir yandan siz de sol şeritte seyretmekle ve beyanınıza göre aynı zamanda minibüsü geçme aşamasındasınız.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 54 maddesi "geçme kural ve yasakları" nı düzenler. Sürücülerin önündeki aracı geçme sırasında uymak zorunda oldukları kuralların başında "kendisini takip eden sürücülerin kendisini geçmeye başlamamış olması" gerektiği Karalları Trafik Kanunun 54/1 maddesinde belirtilmiştir. Bu nedenle sağ şeritte seyreden minibüsün önündeki aracı geçmek için öncelikle sizin sol şeridi boşaltmanızı yani geçmenizi beklemelidir. Bu konuda sinyal vermesi sol şeritten hak elde etmez.
Kanaatimce sol dikiz aynasının kör noktasına geldiğinizden ötürü sizi görememiş olabilir ya da duracağınızı tahmin etmiştir. Karşılaştığınız bu olay 2008 yılında "Anlaşmalı Kaza Tespit Tutanağı" uygulamasının başlamasıyla birlikte kolaylık olsun diye derledikleri "Kaza Durum Senaryoları" nda da "DURUM 20" de belirtilmiştir. Durum-20'ye göre bu trafik kazasında kusurunuz bulunmamaktadır. Diğer bir şekilde karşı araç yani minibüs ise yüzde 100 kusurludur. Dolayısıyla aracınızın hasar onarımı giderini karşı aracın trafik sigortasının bulunduğu şirketten talep etme hakkının doğmaktadır. Yine anlaşmalı tutanaktan gördüğüm kadarıyla karşı araç minibüsün trafik sigortası poliçesi var ve geçerli. Bu konuda yapmanız gereken iki türlü yol vardır. Aracınızın kasko sigortası varsa kendi sigorta şirketinize başvurarak aracınızın hasar onarımının yapılmasını isteyebilirsiniz. Kendi kasko sigorta şirketiniz onarım isteğinin olduğu servise eksper göndererek hasarınızın ekspertizini yapar ve onarımı başlatır. Bu yol daha kısa olan yoldur. Ancak aklınıza " kasko sigortamın hasarsızlık indimi var ve o kaybolur mu?" sorusu gelebilir. Fakat karşı araç bu kazada tamamen kusurlu olduğundan varsa hasarsızlık indiriminiz kaybolmaz. Kasko sigorta şirketiniz sizin hasar ödemenizi yaparak karşı şirkette sonra rücu işlemini yapar.
Şayet aracınızın kasko sigortası yok ise o zaman yine onarım için bir servise başvurmanızın yanında aynı zamanda karşı araç trafik sigortasının bulunduğu sigorta şirketine evraklarınız ile başvurarak aracınızın hasar onarımını talep etmeniz mümkündür. Yine karşı araç minibüsün trafik sigorta şirketi onarımın yapılacağı servise eksper göndererek hasar ekspertizini yapar. Bu yol biraz daha zaman alacak bir yoldur. Çünkü hasar evraklarının Tramer e gönderilmesi ve bu kurumun kazaya karışanların kusur durumunu belirlemesi gibi işlemleri yapabilmesi biraz zaman almaktadır. Tabi hepsinden de önemlisi Tramer'in sonucu yani beyan edilen bu kaza olayında sizin kusursuz karşı araç minibüsün yüzde 100 kusurlu olduğuna karar vermesidir.