otohaber_logo
Haberler
Serinlerken hastalanmayın!
Sıcaktan bunaldığımızda imdadımıza yetişen klimanın, serinletici etkisinin yanında, bakımları yapılmadığında hastalıklara davetiye çıkarttığını da unutmamak gerekir.
Serinlerken hastalanmayın!

Bakımsız klimanın hava kanalları içerisine dolan tozlar, ısı farkından dolayı bakteri üretir. Bu bakteriler klimanın çalışmasıyla birlikte araç içine dolarak sürücü ve yolcuların solunumuyla birlikte akciğerlerine dolmaya başlar. Araçların birçoğunda polen filtresi olmasına rağmen, bu parça da çözüm olmaktan çıkar. Ayrıca değiştirilmeyen polen filtresi, havanın içerisine kattığı polen, tortular ve kötü kokuyla araç içindekiler için risk taşır. Bakımı yapılmayan klima, sürücünün ve yolcuların sağlığını bozarken sistemin verimli çalışma şansı da azalır. Öncelikle hava kanallarının tozlanması ve tıkanacak boyuta gelmesi klima kompresörünün zorlanmasına neden olur. Birçok araçta klima sisteminde gaz kaçağı ihtimali olabilir. Bunun için önlemi önceden almak ve klima bakımını yaptırmakta yarar var.

Klima bakımında; ilk olarak dijital termometre kullanılarak havalandırma ızgaralarının ısı kontrolü yani sistemin verimi gözlenir. Gözlük ve özel aparatla gaz akış borusu ve bağlantı noktalarında bulunan rekorlarda sızıntı kontrolü yapılır. Ardından kompresör yağının miktarı kontrol edilir. Bakteri temizliği için vakumlu hortumla havalandırma kanallarının içerisinde en uç noktalarda dahil özel bir sprey kullanılır. Bu özel sprey ayrıca havalandırma kanallarında hoş bir koku yayarak temizliğin cilasını yapmış olur. Sistemin tüm noktaları kontrol edilip temizlendikten sonra polen filtresi de değiştirilir. Bir süre bekledikten sonra, sistemin çalışması denetlenir. Özel klima gazı olan R 134 A'nın miktarını ölçmek için; klima gazı ölçüm cihazını klima motoruna bağlayarak araç motoru çalıştırılır. Tekrar havalandırma kanallarına bağlanan dijital manometre ile araç içine yayılan havanın ısısı ölçülür. Tüm bu işlemler sonrasında klima bakımı 200 TL ile 350 TL arasında değişen fiyatlarıyla yapılmış olur.

Yılda bir veya iki kez yapılacak klima bakımı sayesinde sistemin iç yüzeylerinde biriken; toz, toprak ve böcek tortularıyla diğer istenmeyen maddeler temizlenerek havalandırma kanallarının nefes alması sağlanır. Ayrıca klima gaz akış hattının kontrolü yapılarak oluşabilecek problemlere önceden müdahale edilir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.