Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı 21 milyonu aşarken, hükümet de artan araç sorununa çözüm bulmak için otopark sisteminde köklü değişiklikler için kolları sıvadı. Bu kapsamda otoparklarla ilgili düzenleme sil baştan yapılandırılacak. Konutlarda daha önce 3 daireye 1 otopark alanı emsal harici sayılırken, şimdi daire başına bir otopark yeri yapılabilecek. Ayrıca yeni yapılacak binalara mekanik sistem alternatifi de getirilecek. İki katlı mekanik sistemlerin üretimine Bursa'da başlanırken, sistemin maliyeti kalitesine göre 2 bin 500 euro ile 15 bin euro arasında değişiyor. Türkiye'de yaşanan otopark sorununun çözümü maksadıyla geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Yasin Kalem başkanlığında bir heyet Japonya'ya gitti. Japonya'nın Tokyo kentine düzenlenen teknik ziyarette, yeni nesil otopark uygulamaları hakkında hem brifing alındı hem de saha incelemesi yapıldı. Bu kapsamda Türkiye'deki "Otopark Yönetmeliği Revizyonu" çalışmalarının da yeniden şekillendirilmesi kararlaştırıldı.
PARA TEKNOLOJİYE...
Yönetmelikte yapılacak yeni değişiklikle Japonya'da da uygulanan mekanik sistemli otopark Türkiye'ye yaygın hale getirilecek. Mekanik sistemlerin Bursa'da üretimine başlanırken, fiyat araştırmalarında sistem maliyetinin 2 bin 500 euro ile 15 bin euro arasında değiştiği ifade edildi.
PLAN DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTI KALDIRILIYOR
Binalarda toplamda giriş altında olmak üzere bina ihtiyacının 2 katı otopark alanı emsal harici sayılabilecek. Yani daha önce 3 daire için toplamda 20 metrekare otopark alanı emsal harici sayılırken, şimdi ise her bir daire için 40 metrekare emsal harici otopark yapılabilecek. Bakanlık ticaret bölgelerinde parseli bulunan işletmecilerin otopark yapması için gereken plan değişikliği şartını da kaldıracak. Büyük zaman kaybına neden olan prosedürler artık uygulanmayacak.
ARAÇ SAYISI 21 MİLYONU GEÇTİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2017 ocak sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 artışla 20 milyon 98 bin 994'ten 21 milyon 211 bin 701'e yükseldi. Bu araçların yüzde 53.8'ini otomobil, 16.4'ünü kamyonet, 14.2'sini motosiklet, 8.3'ünü traktör, 3.9'unu kamyon, yüzde 2.2'sini minibüs, 1'ini otobüs oluşturdu.
Barış ŞİMŞEK / SABAH