10 YAŞINDA ABD'YE GİTTİ
Stanford Üniversitesi'nde işletme eğitimi aldıktan sonra Massachuttes Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisans yapan Öge, 10 yaşından bu yana ABD'de yaşıyor. Kuzey Amerika, Batı ve Doğu Avrupa ile Güney Amerika operasyonlarını yönettiği PwC'den 2013'te ayrılan Öge, 34 yıl boyunca havacılık, otomotiv, elektronik ve enerji projelerinde yöneticilik yaptı.
OTOMOTİVİN YARINI İSTANBUL'DA TARTIŞILACAK
Dünya otomotiv devlerinin Ar-Ge ve ürün geliştirmeden sorumlu mühendisleri bu yıl ilki gerçekleştirilecek Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansı için Türkiye'ye geliyor. OİB, OSD, OTEP ve TAYSAD'ın işbirliği ile düzenlenecek konferansa Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) de destek veriyor. 3-4 Kasım'da İstanbul'da gerçekleşecek olan konferansta, "Otomotivde Hafifleştirme", "Otomotiv Mühendisliği Eğitimi" ve "Otomotiv Sanayisinde Kariyer" başlıkları tartışılacak.
YERLİ OTOMOBİL ÜRETECEK MÜHENDİSLİK BİLGİSİ VAR
Cüneyt Öge, yerli otomobille ilgili bir soruyu şöyle cevapladı: "Türkiye'nin kendi yerli otomobilini üretecek mühendislik bilgisine sahip olduğunu görüyorum. Yerli otomobili üretmek hiç de zor değil. Ancak otomotivdeki en önemli sorun markalaştırma ve pazarlama. Bugün Hindistan ve Çin gibi ülkelerde birçok otomotiv firması marka olma ve kendi ülkeleri dışında pazarlama konusunda sıkıntılar yaşıyor."
İLK BAŞKAN YARDIMCISI HENRY FORD
1904'te kurulan Amerikan Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) dünyadaki en eski teknik organizasyonlardan biri. Derneğin kuruluşunun tarihçesi ise ilginç. Otomotiv dünyasında üretim tarzıyla devrim yaratan Henry Ford'un yakın arkadaşı Thomas Edison'a yazdığı mektup, derneğin kuruluşunda önemli rol oynamış. Ford, mektubunda Edison'a otomotivde standartlara ihtiyaç olduğunu yazmış. Böylece otomotivde standartlar oluşturulması amacıyla SAE kurulmuş. Henry Ford, organizasyonun ilk başkan yardımcısı olarak görev yapmış.
Ufuk SANDIK / Sabah