Yazı: Baturhan Boyacılar
AKÜ
Kış mevsiminde çok yorulan parçalardan biri olan aküde, özellikle saf su miktarı ve şarj durumu ihmal edilmemeli. Bu nedenle akünün genel olarak kontrol edilmesi, ömrünü tamamladıysa yenilenmesi gerekir.
KLİMA VE POLEN FİLTRESİ
Klimanın çalışma verimini etkileyen klima gazı, mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca klima ve havalandırma parçaları temizlenmeli, klima bakımı sırasında polen filtresi de kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmedir. Bu sayede direkt olarak solunum yolumuza giren havanın içersindeki toz ve mikrop miktarı da azalacaktır. Aksi halde astım ve alerjik hastalığı bulunan kişilerin sağlığı riske girer.
LASTİK
Azalan lastik hava basıncı sonrası fren mesafesi uzayan araçta yakıt tüketimi artarken sürüş güvenliği de riske girer. Bu nedenle lastik hava basınçlarını 15-30 günde bir kontrol etmek, bu ömürlü parçada oluşan yıpranmalar karşısında yenilemek şart.
FARLAR VE SİLECEKLER
Kışın çok yorulan silecek ve silecek lastiklerine yaz yağmurlarında da iş düşebileceğini unutmamak lazım. Bu nedenle silecek lastikleri kontrol edilerek değiştirilmeli, ayrıca su fıskiyesinin ayarı da yapılmalıdır. Ayrıca far, sinyal ve diğer aydınlatma parçalarının ampul ve elektrik sigortaları da kontrol edilip gerekiyorsa yenilenmelidir.
SOĞUTMA SİSTEMİ
Bakımları ihmal edilen araçlarda sıkça rastlanan motor harareti, otomobilin yolda kalmasının dışında yüksek masraflara yol açan büyük bir tehlikedir. Bu nedenle fan motoru, bağlantı hortumları, radyatör, termostat gibi parçalar mutlaka kontrol edilmelidir. Yolculuk sırasında soğutma sisteminin genleşme kabında mutlaka yeterli sıvının bulunması gerekir. Sürüş sırasında da soğutma sıvısı kontrol edilmelidir.