İlk tanıtımının gerçekleştirildiğ i 1994 yılından itibaren bayrağını devraldığı Audi 80'in ününe ün katan A4, 2000 yılında güncel görünümüne kavuştu. Station karoserli versiyon Avant'sa bir yıl sonra otomobilseverlerin karşısına çıktı. Kompakt sınıfın iddialı ismi A4, çok geniş bir spektrumda sunulan motorlarıyla da her kesimden insanın ilgisini çekmeyi başarıyor. Bunlar arasında; 1.6 lt 102 HP, 1.8 lt 163 HP turbo, 1.8 lt 190 HP turbo Sport, 2.0 130 HP, 2.4 lt 170 HP ve 3.0 lt 220 HP'lik benzinli motorların yanında, 1.9 lt 130 HP, 2.5 lt 163 HP ve 2.5 lt 180 HP'lik olmak üzere üç dizel seçeneği sunuluyor. Böylece 9 ayrı motor seçeneğiyle sunulan A4'ün bunların yanında hem sedan hem de Avant modelinde olmak üzere 4.2 lt 344 HP'lik S4 versiyonu da bulunuyor.
Doğuşmotor A.fi'nin test için bize sunduğu otomobil olan A4 Avant, 1.9 lt'lik TDI versiyonu. Multitronic şanzımana sahip test otomobilimiz, bunun yanında S Line olarak adlandırılan ve Audi modellerinin tümünde sunulan bir spor görünüm paketine de sahip. Fiyatları 77 milyar ile 122 milyar TL arasında değişen Avant'lar arasında ortalama bir konumda bulunan test otomobilimizse 48 bin 275 Euro'luk fiyatıyla alıcısını bekliyor.
Tasarım ve iç mekan
Yeni tasarımıyla daha sportif bir görünüm sergileyen A4'te bu hissi uyandıran en büyük etken, yüksekliğinin azaltılarak yere daha yakın görünmesi. Gerçekten de eski modelde daha tombul görünen A4, sanki daha genişlemiş ve uzamış gibi görünüyor. Köşeli hatlara kavuşan A4, akıcı ve çok net çizgileriyle aynı zamanda çok karizmatik de. Audi'nin tüm modelleri için sunduğu S Line görünüm paketi, bu otomobile çok yakışmış. Yan koruma çıtalarında ve kapı eşiklerinde yer alan S line logoları, ön tamponun orta havalandırma kanalındaki krom çerçeve, yan kanallardaki petek yapısı, egzoz çıkışları ve bagaj üstü spoyler, S Line paketinin oluşmasını sağlı- yor. Bunun yanında, otomobilin yere yakın görünümü ve çamurluk boşluklarını kapatan 17 inç'lik çok kollu sportif jantlar da S Line'la uyum gösteriyor.
Çok bölmeli şeffaf xenon farları, sportif aynaları, kalın dodikli çamurluk ağızları ve krom renkli tavan rayları, Avant'ın dikkat çeken diğer kısımları. Avant'ın içi de dışı gibi klasik Audi çizgilerini taşıyor. Ortasından krom bir hattın geçtiği ve kapıdan kapıya kadar uzanan konsol, yumuşak yapılı malzemesiyle ses ve darbe için çok dayanıklı bir karakter sergileyebiliyor. Tüm Audi'lerde kullanılan üç kollu deri direksiyon simidi Avant'ta da kendine yer bulmuş. Üzerinde Multitronic şanzımanı n butonlarını da barındıran direksiyon simidi, derinlik ve yükseklik ayarı sayesinde mükemmel bir sürüş pozisyonu yaratabiliyor. Elektrikli sırt desteğinin yanında normal ayarları manuel olarak yapılabilen deri kaplı spor koltuklar, hem konforlu hem de yeterli yanal destekleri sunabiliyor. Bardaklık, kartlık, radyo-CD çalar ve çift taraşı elektronik klimanın bulunduğu orta konsolun vites konsoluyla birleştiği bölümde kapaklı bir göz bulunuyor. Mat krom bir zeminin sunulduğu vites konsoluysa, sade ve şık tasarımıyla diğer VW Grubu otomobillerini andırıyor. Çakmağın dönerek çıktığı parça ve küçük bir gözle sonlanan orta konsolda, el freninin arka kısmındaysa kapaklı bir kol dayama bulunuyor. Sürücü ve yolcuyu saran bir kokpit yapı- sına sahip A4'te, tavanın ve döşemelerin de siyah renkli olması içeriyi daha da kasvetli yapıyor. Aynı durum arkada oturan yolcular için de geçerli. Özellikle yan arka cam perdeleri bu durumu çok daha ciddileştiriyor. 440 lt'lik bir hacim sunan kaliteli bagaj, arka koltukların katlanması halinde 1185 lt'ye varan hacme ulaşabiliyor.
Donanım
Sürücü, yolcu ve yan havayastıkları, ABS, EBD, ESP, fren asistanı, çift bölgeli otomatik klima, elektrikli camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, radyo- CD çalar, immobilizer, elektrikli ve ısıtmalı dış aynalar, deri direksiyon simidi ve vites kolu, sürücü ve yolcu ışıklı makyaj aynaları, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon simidi, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu, alarm, ısıtmalı silecek suyu, far yükseklik ayarı, sis farı, kol dayama, bardaklık, velür paspas, spor süspansiyon, 17 inç'lik alaşım jantlar, üç kollu direksiyon simidi, dış ısı göstergesi, yol bilgisayarı, spor koltuklar, sis farları, hız sabitleme sistemi, koltuk ısıtma, otomatik kararan iç ayna, xenon farlar, yağmur sensörü, park sensörü ve far sensörü gibi ekipmanlar A4'ün donanım listesini oluşturuyor.
Performans
VW Grubu'nun neredeyse tüm modellerinde kullandığı 1.9 lt'lik 130 HP gücündeki ünite, A4 Avant'ın da kaputunun altını süslüyor. 1.9 TDI kodlu bu versiyonda elde edilebilen 130 HP'lik maksimum güç 4000 d/d, 310 Nm'lik maksimum torksa 1900 d/d'den itibaren kendini gösterebiliyor.
A4 Avant TDI, fabrika verilerine göre 10.1 saniyelik bir 0-100 km/s hızlanma ve 208 km/s'lik bir maksimum hız vaat ediyor. Bizim teslerimiz sırasında daha ağırkanlı bir karakter sergileyen A4, test arşivimizde yer alacak olan 10.4 sn ve 220 km/s değerlerine imzasını attı. Kullanılan 6 ileri Multitronic şanzımanın doğru hızlarda kullanılması halinde, 5.5 lt/100 km ortalamayla tüm A4 modelleri arasında en az yakıt tüketen model olduğu belirtiliyor. Bizim kullanım şartlarımız doğrultusunda elde ettiğimiz ortalama değerse 6.9 lt/100 km. Bu doğrultuda 70 litrelik kapasiteye sahip yakıt deposu Avant'ı 1015 km'lik menzile ulaştırabilecek gibi görünüyor.
Sürüş Özellikleri
A4 Avant, her ne kadar station karosere sahip olsa da sportif kullanım özellikleriyle beğenimizi topladı. VW Grubu'na has, yüksek yanal destekli sportif deri koltuklar, her yönüyle çok konforlu ve güvenli. Derinlik ve yükseklik ayarına sahip olan direksiyon simidinin, koltuğun ayarlarıyla oluşturduğu kombinasyon sonucu ideal sürüş pozisyonuna kolaylıkla ulaşılabilen A4 Avant'ta buton ergonomisi bakımından da herhangi bir soruna rastlamak pek mümkün değil. Konsolun sürücü ve yolcuya doğru konumlandırılmasından da kaynaklanan gömülü bir oturma pozisyonu sunan A4, aynı zamanda başarılı görüş açısı nedeniyle de kolay kullanım sunabiliyor. Diğer yeni otomobillerin aksine, düşük cam seviyesiyle başarılı bir arka görüş sunan otomobilde yer alan park sensörleri de sürücüye yardımcı oluyor. Audi'nin eski modelinde de kullandığı, etli ve üç kola sahip küçük çaplı sade direksiyon simidi sportişik ve otomobile hakimiyet konusunda tek kelimeyle mükemmel. Direksiyonun verdiği çabuk tepkiler de bu otomobilin gerçekten sportişeşmiş olduğunu kanıtlıyor. Bunu sağlayan gelişmiş elektrohidrolik bir sistem olan Servotronic. Audi'nin süspansiyonu da gerçekten sert sayılabilecek bir karakter sergiliyor. içinde bunu yolcularına çok da hissettirmeyen A4'e bu konuda 17 inç'lik şık jantları ve düşük profilli lastikleri de yardımcı oluyor. Otomobilin, hızı ne olursa olsun çok olumlu tepkiler veren direksiyon sistemi ve süspansiyonu, içinde oturanları da hayrete düşürecek kadar başarılı. A4'ün bu yönü, ESP sisteminin de yardımıyla birlikte çok başarılı bir şekilde işlerken, orta konsolda yer alan ESP butonuna basmak suretiyle devre dışı kalan sistem, A4'ün virajlarda önden kaymasına yol açıyor. ESP'nin başarısı burada bir kez daha kendini ispatlamış oluyor. A4'ün 130 HP'lik turbodizel motorunun performansının benzinli bir motordan pek farklı olmadığını, hatta çok daha başarılı olduğunu söylemek mümkün. Avant, yüksek torku ve 6 kademeli tiptronic şanzımanının da yardımıyla gayet performanslı. fianzıman, hem oranları hem de kullanımı açısından zevkli sayılabilecek bir karakter sergiliyor. D konumunda sıradan bir otomatik gibi çalışan şanzıman, bunun bir altında yer alan S konumuna çekildiğinde, manuel kullanıma da olanak veriyor. Vites kolunun yanında direksiyondan da şanzımana müdahele edilmesiyse Audi'nin sportişiğe ve güvenliğe verdiği önemi pekiştiriyor.
Sonuç
A4 Avant, hem sürüş dinamiği hem dış görünümü hem donanım listesi hem kullanışlıığı hem kalitesi hem ekonomikliğ i hem performansı hem de konforu açısından her kesimden insana hitap edebilen çok kullanışlı ve karizmatik bir otomobil.