Kış bakımı
Soğuk havalarla birlikte düşen sıcaklıklar, doğayı etkilediği gibi otomobilleri de tehdit etmeye başlayacak. Kısalan günlerle birlikte buzlanan yollar, karanlıkların içerisinde kar ve yağmurda iç içe yaşayacağımız 3-4 ay boyunca aracımız da bize kötü bir sürpriz yapabilir. Bu gibi durumların en büyük çözümlerinden biri ise kış bakımından geçiyor.
Kış bakımı
Akü
İlk çalıştırmada motorun ihtiyacı olan elektriği sağlayan aküde sorun varsa marş motorunu yeteri kadar besleyemez. Kış aylarında daha çok kullanılan rezistans ve aydınlatma sistemi de akünün yorulmasını arttırır. Otomobillerin soğuk havalarda zor çalışma nedenlerinden biri aküdür. Bu nedenle akünün şarj durumu, asit ile saf su yoğunluğu kontrol edilmeli, kutup başları temizleyici spreyle temizlenmeli ve kablo tertibatı da gözden geçirilmelidir.
Kış bakımı
Fren sistemi
Özellikle yağmurlu havalar ve ıslak zemin aracın fren mesafesini uzatırken buz ise otomobil için büyük bir risktir. Otomobilin güvenliği için oldukça önemli olan frenler, tüm lastiklerde aynı basınçla yavaşlatma etkisi yapmalıdır. Bu nedenle fren balataları, disk ve kampanalar kontrol ettirilmeli, gerekiyorsa yenilenmelidir. Ayrıca hidrolik sıvı seviyesi de kontrol edilmeli. Fren bağlantıları uzun ömürlü olsa da kontrol edilmelidir.
Kış bakımı
Antifriz ve araç sıvı seviye kontrolleri
Radyatörün içindeki soğutma suyunun donmaması için kullanılması gereken antifriz, silindir bloğu ve diğer motor parçalarının da korozyona uğramasını engeller. Temizleyici özelliği bulunan antifriz aslında sürekli araçta bulunması gereken bir maddedir. Araç içerisinde sıvı ile soğuyan diğer sistemlerin de bakımdan geçirilmesi gerekmektedir.
Kış bakımı
Kalorifer ve rezistans
Kış mevsiminde kontrol edilmesi gereken konulardan biri de kalorifer ve klima bakımıdır. Özellikle kalorifer bağlantı hortumlarında sızıntı kontrolünün yapılması gerekirken çalışması ve fonksiyonları da gözden geçirilmeli. Geri görüş netliğinde oldukça önemli olan arka cam rezistansının çalışması kontrol edilmeli. Özellikle ön cama hava üfleyen kanalların tıkanık olmamasına özen göstermelisiniz. Klima gazınızı kontrol ettirin.
Kış bakımı
Aydınlatma sistemleri
Gündüzlerin kısalmasıyla birlikte karanlığın etkisini gösterdiği şu günlerde bir de sisin etkisiyle azalan görüş açıları, yağmur ve karla birlikte sürüş güvenliği için çok fazla risk sunuyor. Bu tür havalarda ön plana çıkan farlar, sinyaller ve stopların ampul, sigorta ve kablo bağlantılarının önceden kontrol edilmesinde yarar var. Eğer yolda aydınlatma grubunuzda bir eksiklik olursa, yedek ampul taşımanız güvenliğiniz açısından yarar sağlayacaktır.
Kış bakımı
Lastikler
Otomobilin yola tutunmasındaki son sözü söyleyen lastiklerin diş derinlikleri yaz lastiklerinde 1.6, kış lastiklerinde de 3 mm’den daha az olmamalı. Ayrıca lastiklerin yanak ve taban bölgelerinde kırılma varsa yeni lastik almanın zamanı gelmiştir. Özellikle hava sıcaklığı +7 derecenin altında iken sürüş güvenliğinin azalmaması için kış lastikleri tercih edilmeli. Ayrıca lastik hava basınçları da düzenli olarak 15-20 günde bir ölçülmeli.
Kış bakımı
Motor yağı
Periyodik bakımlarda düzenli olarak kontrol edilmesi gereken motor yağı, kış mevsimine girmeden öncede gözden geçirilmeli. Parçalar arasında film oluşturarak sürtünmeyi ve ısınmayı önleyen motor yağı viskozitesini kaybetmeye başladığında bi çok parçayıda aşındırarak büyük masrafların çıkmasına yol açar. Hava sıcaklıklarından ve motorun iç ısısından etkilenen motor yağını düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Kış bakımı
Filtreler
Motor yağı, yakıt ve hava filtreleri, ihmal edilmemesi gereken parçaların başında geliyor. Motoru istenmeyen maddelerden koruyarak zarar görmesini engelleyen filtreler arasında yakıt filtresi özellikle dizel motorlu araçlarda daha çok ön plana çıkarken benzinlilerde de önemsiz olarak algılanmamalı. Bu parçalar, motor parçalarının aşınmasını önlerken performans düşüklüğü ve yakıt tüketiminin de artmasına neden olur.
Kış bakımı
Cam silecekleri
İhmal edilen parçalarından biri olan silecek lastikleri, camda çalışırken ses çıkartana kadar bir çok sürücü tarafından değiştirilmez. Yıpranan silecek lastikleri ise cama tam temas etmediği için çalışırken tam temizleme yapmaz. Ayrıca sileceğin metal ya da plastik kısımları ise cam üzerinde çiziklere yol açar. Daha da önemlisi sürüş sırasında oluşan su tabakaları da karşıdan gelen araçların ışıklarını sürücüye yansıtarak güvenliği azaltır.
Otomobil dünyasının en güvenilir bilgi kaynağı
Otomobil dünyasındaki tüm önemli gelişmeleri, doğru ve tarafsız şekilde okura ulaştıran otohaber dergisi yılda 12 sayı çıkan tek otomotiv dergisidir. Yıl boyunca çıkardığı birçok ek yayınla otomobil dünyasına dair her konuda okuruna zengin bir içerik sunar. Elektrikli ve hibrit otomobillerden safkan spor otomobillere, klasik ve antika taşıtlardan SUV ve crossoverlara uzanan zengin bir özel yayın çeşitliliği sunan otohaber dergisi ayrıca yıl boyunca gerçekleştirdiği test ve karşılaştırmaları da Test Yıllığı dergisinde bir araya topluyor.