Cenevre Otomobil Fuarı'nın 2004 yılında Renault için önemli bir açılımı olan Modus küçük sınıf MPV'ler arasında iddialı bir biçimde pazara girmişti. 2005 model yılıyla beraber "Büyükmek mi, niye ki?" sloganıyla Türkiye'de de satışına başlanan Modus, Honda Jazz, Opel Meriva, Fiat Idea, Ford Fusion ve Mitsubishi Colt gibi küçük ama geniş iç mekan sunan otomobillere meydan okudu.
Renault, Nissan ve Dacia modellerinde karşılaştığımız B platformunda üretilen Modus, Clio'dan sadece 1 cm daha uzun. Buna rağmen yüksek tavan yapısı sayesinde iç mekanı Clio'dan çok daha ferah. Clio veya Twingo'nun takipçisi olmayan Modus, Renault ürün yelpazesinde kendine farklı bir yer ayırmıştı. Dışarıdan bakıldığında küçük bir Scenic gibi duran Modus, çok kısa bir kaputa ve eğimli geniş bir cama sahip. Geniş farları, dikiz aynalarının alt kısmına yerleştirilmiş sinyal lambaları ve yuvarlak tasarlanmış stoplarıyla kendine has bir görüntü çizen Modus'un asıl özelliği iç mekanında yatıyor. Küçük bir otomobilde tek hacimli araçların değişkenlik özelliklerini aynı anda sunmayı hedefl eyen Modus'ta ergonomi ve fonksiyonelliğe büyük önem verilmiş. Bagaj kapağındaki aşağıya doğru açılan opsiyonel ikinci kapak sayesinde dar alanlarda yükleme yapmak kolay. Yine donanıma göre değişkenlik gösteren arka koltuklar da dikkat çekici. Kızaklı koltuklar arkada 2 ya da 3 kişi için farklı şekillerde düzenlenebiliyor.
Benzinli motorlarda opsiyonel olarak sunulan BVA isimli otomatik şanzıman ani hızlanmalarda vites düşürmekte biraz nazlı davranıyor. Modus, sürücüsünü akaryakıt istasyonunda da üzmüyor. Özellikle dizel motorlu versiyonlar cebe hitap ediyor. Modus yüksek yapısına karşın hızlı virajlarda yana yatmamasıyla beğeni topluyor. Ancak kısa dingil mesafesi sebebiyle özellikle ıslak zeminde dikkatli olunmalı. Süspansiyon konforuysa oldukça başarılı. Başarılı olan diğer bir özelliğiyse ses yalıtımı. Modus'un sınıfına göre sessiz bir otomobil olduğunu söylenebilir. Her ne kadar şehirli, genç ya da yeni ailelerin hayatını kolaylaştıracak özellikler sunsa da Kangoo, Clio ve Clio Symbol'ün gölgesinde kalan Modus, makyaj sonrasında Türkiye'ye sadece Grand Modus olarak ithal edilmekte. Bu aracın adetleri de çok yüksek seviyelerde gerçekleşmiyor.
Artılar ve eksiler
+ Geniş iç mekan
+ Yüksek oturma pozisyonu
+ Yüksek değişkenlik
+ Güvenli sürüş karakteristiği
+ İyi viraj karakteristiği
+ Hassas direksiyon sistemi
+ Zengin güvenlik donanımı
- Düşük bagaj hacmi
- Düşük konforlu koltuklar
- ESP'nin opsiyonel olarak sunulması
- İkinci elde az bulunması
- Kararsız otomatik şanzıman
- Sallanan vites topuzu
Tipik sorunlar
* Arka aks arızası (2005 yılı öncesi)
* Far sistemi arızası
* Elektrik arızası
Tavsiye edilen motor seçenekleri
1.4 lt, benzinli, 98 HP
Modus'un ikinci eldeki popüler versiyonu. Ortalama yakıt tüketimi 6.7 lt/100 km.
1.5 lt, dizel, 80 HP
Dizel motoru sayesinde gerçek bir ekonomist. Ortalama yakıt tüketimi 4.6 lt/100 km.
1.6 lt, benzinli, 113/115 HP
Otomatik şanzımanlı tek Modus. Ortalama yakıt tüketimi 6.8 lt/100 km.
Model tarihçesi
2004
Modus 1.2, 1.4 ve 1.6 lt'lik benzinli ve 1.5 lt'lik dCi motorlarla tanıtıldı.
2005
Mart ayında 1.4 lt'lik motorla ithalatı başladı. 1.2 lt'de 65 HP, 1.5 dCi'da da 105 HP'nin üretimi yapıldı.
2006
1.5 lt'lik dizelin 80 HP'liği Türkiye'de satılmaya başlandı.
2007
Makyajlandı. 16 cm daha uzun Grand Modus tanıtıldı.
2008
Temmuz ayında Grand Modus ithalatı başladı.