Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanıp, düzenlemenin uygulama esasları belirlendi. 1997 model ve daha eski taşıtların hurdaya ayrılarak tescil kaydının silinmesi durumunda, ödenmemiş olan vergi cezaları ile tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmesinin herkese faydasının olacağını belirten EGOD Başkanı Mustafa Akkalay, "Hurda araç vasfına sahip araçların trafikten çekilmesi için vergi ve borçlarının siliniyor olması hem sektöre hem araç sahiplerine büyük katkı koyacak" dedi.
EGOD Başkanı Mustafa Akkalay, bu düzenlemenin birçok araç sahibini etkileyeceğini belirterek, "Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunup 20 yaş ve üzerinde model yılı olan motorlu araç sayısı 2 milyon civarında. Bunların içinde fenni muayenelerini yaptıran, işler durumdaki araçları ayırsak bile bu düzenleme ile birçok hurda araç trafikten çekilecek. Ayrıca bu araçların sahiplerine araçlarını yenileme yönünde teşvik anlamına gelen vergi ve ceza silinmesi de son derece yerinde bir düzenleme, teşvik demek olan bu düzenleme ile sıfır ve ikinci el araç piyasası hareketlenecek" diye konuştu.
MADDE NE GETİRİYOR, ARAÇLAR NEREYE TESLİM EDİLECEK?
Düzenlemeye göre model yılı 1997 veya daha eski araçların 31 Aralık 2018'e kadar kayıt ve tescilinin silinerek hurdaya ayrılması durumunda araca ait ödenmemiş Motorlu Taşıtlar Vergisi, gecikme faizi, vergi borcu ve idari para cezaları silinecek. 31 Aralık 2018'e kadar bedelsiz olarak il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine veya Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerine teslim edilmesi, kanun kapsamında hurdaya ayrılmak suretiyle tescil kaydının silinmesi durumunda, bu taşıtlar için taşıt sahipleri adına 31 Aralık 2018'e kadar tahakkuk etmiş olmasına rağmen ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisiyle bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31 Aralık 2016'ya kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları silinecek.
Kaynak: DHA