Karayolları Genel Müdürlüğü ile PTT Genel Müdürlüğü, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) için bir araya geldi. İlerleyen zamanlarda kullanıma sunulacak bu yeni sistem, işleri, KGS ve OGS'ye göre daha kolay ve hızlı hale getirecek.
HGS'de bulunan etiket bilgileri, otoyollardaki giriş gişelerinde okunacak. Ardından bu bilgiler, fiber kablo aracılığıyla çıkış gişelerine aktarılacak. Ücretlendirme de yine çıkış gişelerinde yapılacak. Kartlı Geçiş Sistemi'ni gereksiz ve pahalı kılan OGS ile, HGS arasında kullanım kolaylığı bakımından bir fark olmayacak. Ancak OGS'de görev yapan aktif etiket (pilli) cihazının yerini, Hızlı Geçiş Sistemi'nde pasif etiket (pilsiz) alacak. Yani araçta elektronik bir cihaz yerine, radyoaktif özellikleri bulunan bir sistem olacak. Ayrıca bu sistem daha uzun ömürlü olacak. OGS cihazlarından 3 ile 7 yıl arası hizmet alınırken, pasif etiketler minimum 10 sene kullanılabilecek. Tabii hasar görmemesi şartıyla…
Eski yöntemleri, rafa kaldırmaya aday olan bu yeni uygulamanın otoyollara ne zaman çıkacağı belli değil. Ancak daha sonra oluşabilecek muhtemel aksaklıkları tespit etmek ve önüne geçebilmek adına sistem şimdilik test aşamasında. Testler, KGM ve PTT tarafından yapıyor. Testlerin sona ermesiyle de otoyollardaki geçişlerin yanına bir de Hızlı Geçiş Sistemi eklenecek.
Sistemin altyapı çalışmalarını üstlenen PTT, kullanıma sunulduğu andan itibaren bankacılık işlerini yürütecek. Diğer yandan HGS, tüketicinin de yüzünü güldürecek. Çünkü bu sistemin etiket fiyatları OGS'ye göre daha ucuz olacak.
Yazı: Yunus Emre Kabaoğlu