Ford Otosan'dan yapılan açıklamaya göre, şirket, 3 fabrikada yıllık toplam 415 bin araç olan mevcut üretim kapasitesini, 2018 Eylül sonuna kadar yıllık 455 bin araca çıkarma kararı aldı.
Özellikle Transit ve Custom modellerinde artan müşteri talebini karşılamak için bu kararı alan şirket, 52 milyon dolarlık yatırımla Gölcük Fabrikası'ndaki üretim kapasitesini 40 bin adet artıracak.
Ford'un Avrupa'da sattığı tüm ticari araçların yüzde 71'ini ve Transit Ailesi modellerinin yüzde 82'sini Türkiye'de üreten Ford Otosan, kapasite yükseltmesiyle artan talebi ve müşteri ihtiyaçlarını gelecekte de karşılayabilecek.
Mevcut haliyle 290 bin adet Transit ve Custom modellerinin üretilebildiği Gölcük Fabrikası, kapasite artırımı sonrasında 330 bin adet üretim kapasitesine sahip olacak.
Transit Custom ve Tourneo Custom'ın üretimine 2012 yılında başlayan Ford Otosan Gölcük Fabrikası, şu an Custom modellerinin dünyadaki tek entegre üretim merkezi konumunda bulunuyor.
Fabrika, Türk işçisinin üretim kalitesi ve sahip olduğu yüksek üretim teknolojisi sayesinde Ford'un Transit modelinin dünyadaki öncü üretim merkezi haline gelmeyi başardı.
"Üretim ve ihracatta yeni rekorlar kıracağız"
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'nin, büyüyen ekonomisi, hükümetin yatırım ortamını destekleyen teşvikleri ve stratejik coğrafi konumuyla yatırım ve ihracat için avantajını koruduğunu vurguladı.
Ford Otosan olarak, bugün Ford'un Avrupa'da sattığı tüm ticari araçların yüzde 71'ini ve Transit Ailesi modellerinin yüzde 82'sini Türkiye'de ürettikleri bilgisini veren Yenigün, "Diğer bir deyişle, Ford'un ticari araç pazarındaki en önemli üretim merkezi ve dolayısıyla önemli bir kar merkezi konumundayız. Türk mühendislerinin ve işçilerinin emeği ile ürettiğimiz araç ve parçaları 83 ülkeye ihraç ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Yenigün, geçen yıl 3,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek "Türkiye ihracat şampiyonu" unvanını koruduklarını belirterek, Türkiye'deki ticari araç ihracatının yüzde 65'ini tek başlarına gerçekleştirdiklerine işaret etti.
Şu an Ford'un Avrupa'da ticari araç pazarındaki birinciliğinin artan pazar payıyla sürdüğünü ve Avrupa'dan kendilerine gelen talepte ciddi bir artış olduğunu aktaran Yenigün, şunları kaydetti:
"Gelecekte daha da artacağını öngördüğümüz bu talebi karşılayabilmek için üretim kapasitemizi artırma kararı aldık. Diğer yandan Türkiye'de özellikle ticari araç üretimi, ana ve yan sanayisiyle çok ileri seviyeye ulaşmış durumda. İhracat pazarlarında artan talep bu başarının da bir göstergesi. Şimdi, Türk otomotiv sanayisinin dünyaya açılan kapısı Kocaeli'de üretimi artırarak, üretim ve ihracatta yeni rekorlar kırmak için harekete geçiyoruz. İnanıyoruz ki bu yatırım ile Türkiye ihracat liderliğini önümüzdeki yıllarda da sürdürecek ve ekonomimize değer katmaya devam edeceğiz."
Haydar Yenigün, Avrupa ticari araç pazarında 2012 yılında 7'inci sırada olan Ford'un 2015 yılı itibarıyla 1'inci sıraya yükselerek, Avrupa ticari araç pazar lideri unvanı kazanmasında ve bunu sürdürmesinde üstün kaliteli ve müşteri ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan Transit Ailesi modellerinin hala en önemli payı almaya devam ettiğini aktardı.
Kaynak: AA