otohaber_logo
MULTIMEDYA
Ford Mondeo’nun kızdırma bujileri arızalı mı?
Ford Mondeo’nun kızdırma bujileri arızalı mı?
1 / 10

Ford Mondeo’nun kızdırma bujileri arızalı mı?

Ford Mondeo’nun kızdırma bujileri arızalı mı?

Otomobillerde yakıt tasarrufu ve emisyon değerlerinin azalması için görev yapan start stop sistemi, sıkışık trafikte 1 km'lik yolu 30 dakikada gittiğimizde en az 10 defa motoru durdurup yeniden çalıştırıyor. Oysa benzinli veya dizel motorlar ilk marşta, rölantiye göre daha fazla yakıt tüketiyorlar. Start stopla motorun sürekli durup çalışması sistemin amacına uyuyor mu? Bu sistemi mekanik teknisyenleri ve mühendisleri mutlaka test etmiştir ama sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Bir diğer sorum ise satın almayı düşündüğüm 1977 VW Golf 1.6 Dizel ile ilgili. Bu araçla ilgili kapsamlı bir araştırma yapıyorum ve sizin düşünceleriniz neledir?

Sertaç Ayhan

2 / 10

Ford Mondeo’nun kızdırma bujileri arızalı mı?

Ford Mondeo’nun kızdırma bujileri arızalı mı?

Start-stop sistemini çok sıkışık dur kalk trafiğinde, özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirleri düşündüğünüzde bu sistemin çalışmasını ben tavsiye etmiyorum. Çünkü sıkışık trafikte motoru stop edip yeniden çalıştırdığınızda marş motorunun aküden çektiği akım ve ilk çalıştırmada gereken zengin yakıt karışım, rölantiye göre oldukça yüksektir. Böyle durumlarda start-stop sistemini kolayca devre dışı bırakabiliyorsunuz. Ancak trafik ışıklarında 30 saniye veya daha uzun sürekli beklemelerde veya trafikte uzun süre durduğunuzda bu sistem yakıt ekonomisi ve emisyon noktalarında avantajlıdır. Start-stop sistemini yurt dışında da test ettim ve avantajlarının oldukça fazla olduğunu düşünüyorum. Satın almayı düşündüğünüz 1977 yılı üretimi VW Golf 1.6 Dizel'in yaşını dikkate aldığımızda aracın karoseri, özellikle taban kısmı ve çürüme ya da korozyon durumu dikkatlice incelenmelidir. Buna ek olarak şasi de kontrol edilmeli ve araçta orijinal olmayan parçaların varlığı araştırılmalıdır. Ayrıca zaman içinde araca yapılan işlemlerde eksik veya sorunlu bir parça olup olmadığına bakılmalıdır. VW'nin o yıllardaki 1,6 litrelik dizel motorları nedense Türkiye şartlarında 150.000 km'den fazla dayanamadı. Zaten bu motorların segmanları da çok farklıdır ve muadilleriyle ise uzun ömürlü olmuyor. Genel anlamda ekonomik bir araç olan Golf 1.6 Dizel'in yakıt sisteminin kontrol edilmesi ihmal edilmemeli. Bu araçların aktarma organlarıyla ilgili bir soruna veya şikayete rastlamadım. Sadece sigorta kutuları sorunludur ve kontrol edilmesi gerekiyor.

3 / 10

Aracımda soğutma suyu neden çabuk eksiliyor?

Aracımda soğutma suyu neden çabuk eksiliyor?

Sahibi olduğum 2001 model Renault Clio 1.4 16V'in motoru, son dönemde su eksiltiyor. Genleşme kabından radyatörün suyunu tamamlıyorum ama birkaç gün sonra yine eksilme oluyor. Soğutma sisteminin hortumlarına ve bağlantılarına baktım ama bir sızıntı yoktu. 204.000 km'deki aracım için bana neler önerirsiniz?

Bilal Çetin

4 / 10

Aracımda soğutma suyu neden çabuk eksiliyor?

Aracımda soğutma suyu neden çabuk eksiliyor?

Motorların soğutma suyu ya sızarak ya da buharlaşarak azalır. Bu iki ihtimalin kesin olarak tespit edilmesi için bazı yöntemler vardır. Bu yöntemleri bilmeyenler ise deneme yanılma yaparak çeşitli kayıplar yaşarlar. Öncelikle kaçak tespiti için radyatör kapağı çıkartılıp aynı yere özel hava basınç pompası takılır ve 5 bar kadar basınç uygulanarak basınç kayıpları gözlenerek beklenir. Basınç kayıpları gözlenirken zaten motorun bir yerinde su kaçağı varsa sıvı damlamaya veya akmaya başlayacaktır. Ancak bu test motor sıcakken yapılmalıdır, çünkü ısınıp genleşerek kaçak yapan bölge başka türlü tespit edilemeyebilir. Sistemde basınç kaybı veya kaçak yoksa silindir kapak contası kontrol edilmelidir. Bu kontrol iki yöntemle yapılabilir. Önce motoru çalıştırıp ısıttıktan sonra gaza basıp bırakarak 4 gaz analiz cihazıyla egzoza takılan hortum ucu radyatör kapağına yaklaştırılarak HC değerleri takip edilir. Kontrol sırasında yükselen değer oranına göre yorum yapılır. Yine motor sıcakken bujiler sökülerek pistonlar teker teker üst ölü noktaya getirilerek buji deliklerinden özel bir test aleti bağlanır. Bu test aletiyle hava basıncı uygulanarak ağzına kadar su dolu olan radyatör kapağı bölgesinde suda yükselme veya kabarcık oluşumu takip edilir. Hangi silindirde kabarcık veya su yükselmesi oluşuyorsa o silindir bölgesindeki silindir kapağının contası sorunludur. Bu kontrolleri yapmak için profesyonel ekipmanlar gerekiyor ve uygulayıcının da konuya hakim olması şart..

5 / 10

Yağ yakma sorunu için neler önerirsiniz?

Yağ yakma sorunu için neler önerirsiniz?

LPG'li ve otomatik şanzımanlı 1998 model Citroen Xsara 1.8 sahibiyim ve aracımın motor harareti sürekli değişiyor. Hafif yokuş aşağıda inerken gaz pedalına da az miktarda basıyorsam hararet göstergesi 90 C derece'nin altını gösteriyor. Az eğimli bir yokuşu tırmanırken ise 110 C derece oluyor. Hararet arttığı zaman ise gaz pedalına tamamen bastığımda bile araç hızlanmıyor. Ayrıca aracım 2.000 km'de 1 litre motor yağı yakıyor. Ben motora Castrol 10 W40 kullanıyorum. Aracımda bir de hafif sürtme sesi var. Bundan 6 ay önce motor revizyonu yaptırdım ama motordaki yağ yakma sorununu söylediğimde usta komple motoru elden geçireceğini söyledi. Bende maddi durumlardan dolayı yaptıramadım. Şu anda 205.000 km'de olan aracım için neler önerirsiniz?

Ertuğrul Demirkaya

6 / 10

Yağ yakma sorunu için neler önerirsiniz?

Yağ yakma sorunu için neler önerirsiniz?

Sayın Ertuğrul Demirkaya, Motor yenileme sırasında ekonomik olacağını için gerekli yenileştirmeleri yapmadan sadece segman ve supapları değiştirmeniz yanlış bir karar. Oysa 205.000 km'deki bir motorda LPG'nin de etkisiyle pistonlar aşınarak ovalleşmiş olabilir. Aşınan pistonlar ve üzerlerindeki segmanlar motor veriminin azalmasına ve yetersiz yağlamaya neden olacaktır. Bu verimsizlik zamanla giderek artacak ve sizin daha çok masraf yapmanıza neden olacaktır. İşte bu noktada ustanız size boşu boşuna para harcatmış. Oysa bir miktar para daha harcayarak motoru komple yenileştirmek mümkündü. Hararet konusunda da bazı sorunlar olabiliyor. Özellikle araç yokuşlarda zorlanınca soğutma pompası, silindir kapak contası veya fan motoru zorlandığı için hararet yükseliyor. LPG yakıt ayarlarının fakir olması, triger kayışı zamanlama sentesinin tam olmaması da hararete neden olacaktır. Zaten motorun tamamının yenilenmemesi nedeniyle motorda yağ yakma da normal kabul edilebilinir. Sonuç olarak öncelikle motorun hararet sorununu çözmek zorundasınız..

7 / 10

Aracımın performansı neden azaldı?

Aracımın performansı neden azaldı?

Geçen yıl 86.000 kilometrede 2006 model Citroen C5 1.6 HDi (110 HP ) satın aldım. Araç tamamen orijinaldi ve kızdırma bujileri ile triger seti değişimi için yetkili serviste yapılan onarımda kızdırma bujileri sökülürken kırılıp silindir içerisine düşürüldüğü için silindir kapağı söküldü. Ardından silindir kapağında kumlama yapıldı ve silindir kapak contası ile krank ön keçesi değiştirildi. Keçe değiştirilirken eksantrik dişlisinin dışındaki flanş yamulduğu için değiştirildi. Bu değişimlere ek olarak motor yağı, soğutma suyu, triger seti değiştirildi. Aracıma uygulanan bakımdan sonra performansta azalma oldu. Yokuşları çıkarken zorlanan maksimum hızı 194 km/s olan aracım 170 km/s'de tıkanmaya başladı. Bu sorunları gidermek için aracımın servise götürdüm ve gerekli kontroller yapıldı. Yakıt avansı ayarlandı ama bir yararı olmadı. Ardından özel serviste turbo revizyonu yaptırdım, katalizör iptal ettirdim. Sizce aracımdaki sorun ne olabilir ve bu konuda bana neler önerirsiniz?

Gökhan Hızal

8 / 10

Aracımın performansı neden azaldı?

Aracımın performansı neden azaldı?

Sayın Gökhan Hızal, Servis tarafından araca yapılan işlemlerde yaşadığınız sorunların çözümü için yaptırdığınız turbo yenileme ve katalizatör iptalinin zaten araca bir faydasının olmayacağını bilmek gerekiyor. Sonuç olarak turbo ve yakıt basınç sensöründe oluşan sorunlar tespit edilmeli ve ardından turbo basıncı kontrol edilmelidir. Aracı yol üzerinde test ederek çeşitli kontrollerin yapılması gerekiyor. Ardından EGR'de kontrol edilmelidir. Bu işlemlerde yapılması gereken en önemli konu ise aracı uzman bir yetkili servise götürmektir.

9 / 10

Opel Vectra’nın Motoru Neden Stop Ediyor?

Opel Vectra’nın Motoru Neden Stop Ediyor?

Sahibi olduğum 2001 model Opel Vectra 1.8'in motoru sürüş sırasında ve rölantide stop ediyor. LPG'de ya da benzinde oluşan bu sorunda motorun tekrar çalışması için akü kutup başını söküp takmam gerekiyor ama motor bir süre sonra yeniden stop ediyor. Bu sorun bazen 100 km'de, bazen de 5 km'de ortaya çıkıyor. Kış mevsiminde ise bu ortaya çıkmayan bu sorunun çözümü için motorun beyni ve krank mili devir sensörü kablosunu değiştirildi ama bir yararı olmadı. Bu sorun için ne önerirsiniz? Halit Sezer Danyıldız .

10 / 10

Opel Vectra’nın Motoru Neden Stop Ediyor?

Opel Vectra’nın Motoru Neden Stop Ediyor?

Sayın Halit Sezer Danyıldız, Opel Vectra 1.8'in kilometresini belirtseydiniz iyi olurdu. Aracın stop edip tekrar çalıştırmak için akü kutup başlarını söktüğünüze göre sorun işletim sisteminde yani beyindedir. Çünkü akü kutup başını sökerek arıza kodu siliniyor ve ardından sorun yeniden ortaya çıktığında beyin motoru korumaya alıyor. Bu sorunun çözümünde ise deneme yanılma yöntemi yapmak bir sonuç vermez. Yetkili serviste LPG'yi devre dışı bırakarak bilgisayarda arıza kodu aranmalıdır. Sorun tespit edildikten sonra arıza giderilmelidir. .

Diğer Haberler