otohaber_logo
MULTIMEDYA
Filmler ve Otomobiller 2
Filmler ve Otomobiller 2
1 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

Kahramanı köpek olan bir film düşünün… Yapacağınız yorumlar sınırlıdır. Zeki ve sevimli gibi… Ya da bir karakter, örneğin Rambo… Hakkında en fazla ne kadar konuşabilirsiniz ki? Belki filmin bütünü ele alındığında, üzerine dakikalarca tartışılabilir ancak kahramanlar tek başlarına çenenizi pek yoramaz. Bir de koca filmin otomobiller üzerine döndüğünü düşünün. Bir ya da birkaç tane, hiç fark etmez. Bir otomobille ilgili tasarımından hızına, kıvraklığından donanımına, hatta jantlarına kadar uzun uzadıya konuşabilirsiniz. İşte bu yüzden başrolde otomobillerin olduğu çoğu film, unutulmazlar arasına girer. Hatta bazıları için seri halinde birden fazla film ya da dizi çekilir. Seyirci de her defasında bir sonrakini merakla bekler. Bahsettiğimiz bu yapıtlardan onlarca var. Biz de en popüler olanlarını derledik. İyi seyirler…

2 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

ARABALAR - Otomobile tutkulu küçük büyük herkesin beğenisini kazanan “Arabalar” serisinin şimdilik iki filmi bulunuyor. Arabalar’ın ana karakteri, Şimşek McQueen adında kendini beğenmiş bir Nascar otomobili. Filmde McQueen’in yolunu kaybederek Radyatör Kasabası’na düşmesi ve ardından yeni dostlar kazanarak kibrini yenmesi konu ediliyor. Dodge Viper’ı andıran McQueen, buradaki arkadaşlarıyla yeni yarışlara ve türlü maceralara katılmayı da ihmal etmiyor.

3 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

CANNONBALL RUN - Toplamda üç filmi çekilen seri, ismini yasa dışı bir yarıştan alıyor. Otomobil ve motor kısıtlaması olmayan bu yarışlarda hız ya da başka bir şey yüzünden ceza yemek mümkün. Tabi polis bu hız canavarlarını yakalayabilirse… Yarışın düzenleneceği yer ise Kaliforniya. Büyük ödül de tam 1 milyon dolar. Bundan başka seride dönemin bir çok ünlü ismine rastlamak da mümkün. Burt Reynolds, Dom DeLouise ve Ferrah Fawcett gibi…

4 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

Hız dolu bu yapıtın başrol oyuncularına gelirsek; ilk filmde kamerayı en çok meşgul eden siyah renkli Lamborghini Countach LP 400 oldu. İkinci filmde ise bu boşluğu Mitsubishi Starion doldurdu. Yine aynı filmde yer alan Ford F-250, kocaman tekerlekleriyle akıllarda yer etmeyi bildi. Üçüncü ve son filmde yine İtalyan Boğası ön plana çıktı. O boğa, Lamborghini Countach Replika’dan başkası değildi.

5 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

DEVRİM ARABALARI - Türkiye’nin yerli otomobil ile ilgili ilk girişimi olan Devrim markalı otomobiller, bilindiği gibi hiç hesapta olmayan benzin sıkıntısı nedeniyle seri üretime geçemedi. Yapımına 16 Haziran 1961 tarihinde başlanan otomobil için demiryollarında çalışan mühendislerden bir ekip kuruldu. Otomobil 29 Ekim’e kadar tamamlanmalıydı ve öyle de oldu. Hatta bu tarihe kadar iki otomobil üretildi. Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e TBMM binasında sunulan otomobiller, Eskişehir’den Ankara’ya kadar demiryoluyla getirildi. Önlem için de benzin depolarının büyük bir kısmı boşaltıldı. Mühendisler otomobillerde biraz benzin bıraktıklarını düşünerek yola koyuldu ancak göstergeler onları yanıltmıştı.

6 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

Bu yanılgı fark edildiğinde ise otomobiller çoktan meclisin önüne gelmişti. Acilen benzin bulundu. İlk araca konuldu ancak sıra ikinci araca geldiğinde Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel merdivenlerde görüldü. Ardından da benzin konulamayan ikinci otomobile bindi. Araçların Anıtkabir’e gitmek için çıktığı yol sadece 100 metre kadar sürdü. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in bindiği aracın motoru aniden durdu. Tabi ertesi gün projeye karşı çıkanlar ve gazetelerin tepkisi oldukça sert oldu. Böylece Devrim markalı ilk yerli üretim otomobillerin serüveni başlamadan bitti. Tolga Örnek’in yazıp yönettiği “Devrim Arabaları” adlı film, bu hikayeyi ve hikayenin tamamında bulunan mühendislerin yaşadıkları zorlukları, onların umutlarını ve hayal kırıklıklarını anlatıyor.

7 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

HIZLI VE ÖFKELİ - Sokak yarışlarını ekrana taşıyan Hızlı ve Öfkeli serisi, sinemaseverler için ayrı bir yer tutuyor. Hız ve heyecan dolu mücadelelerin yanı sıra otomobillere uygulanan yasadışı performans donanımları ve görsel modifikasyon işlemleri de dikkat çekiyor. Öyle ki şu ana kadar beş filmi çekilen Hızlı ve Öfkeli’nin tutkunları, altıncı filmde yer alacak araçları şimdiden merak ediyor. Bunun dışında bu seri, özellikle ülkemizde nitro, drift, drag gibi birçok kavramın tanınmasına yardımcı oldu. Tabi buna filmlerin ardından piyasaya sürülen Need For Speed oyunlarının da katkısı büyük.

8 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

Filmlerde öne çıkan en önemli karakter ise, ünlü aktör Vin Diesel’in canlandırdığı Dominic Toretto. Otomobili de 1970 model bir Dodge Charger. Yine bir başka önemli karakter Brian O’Conner (Paul Walker)’la bütünleşen araç, 1995 model Mitsubishi Eclipse. Bunun dışında, serinin ilk filminde kullanılan 1995 Toyota Supra Turbo, 2 Fast 2 Furious’ta yer alan 1999 Nissan Skyline GTR ile Tokyo Drift’teki 1967 Ford Mustang Fastback de akılda kalan diğer otomobiller.

9 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

HERBIE - Bir efsane vardır, gizemli güçler ve sihirli bir geçmişle dolu. Bu sözler, Herbie efsanesinin yalnızca spotu. Çünkü o, hızını ve çevikliğini şirin karoserinin altında gizleyen bir otomobil. Öyle ki 40 HP’lik motoruyla birçok yarışı kazandı ve nice otomobilleri dize getirdi. Ancak onu özel yapan özellikler bu kadarla sınırlı değil. Zekası, haylaz yapısı ve son derece kindar olması da Herbie’nin diğer meziyetleri.

10 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

Sakın onun hakkında sıradan bir mekanik parçası gibi bahsetmeyin! Çünkü her an arkadan aldığınız bir kapı darbesiyle kendinizi yerde bulabilirsiniz. Bundan başka Herbie’nin aslında kim olduğuna gelecek olursak; kendisi Almanya doğumlu 1963 model bir Volkswagen Kaplumbağa. İnci beyazı bu kahraman için şimdiye dek birçok film çekildi. İlk olarak 1968’de “The Love Bug” ile başlayan serinin son örneği 2005’te çekilen “Herbie:Tam Gaz” oldu.

11 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

KARA ŞİMŞEK - Bir otomobil düşünün... Sadece taşımakla kalmıyor, üstüne konuşuyor, planlıyor ve harekete geçiyor. Televizyon tarihindeki otomobiller arasında en ünlüsü olan Kitt, dolayısıyla Kara Şimşek dizisi, 1982 yılında, önce okyanus ötesinde merhaba dedi dünyaya. Kara Şimşek Türkiye’de TRT tarafından ekrana getirildi.

12 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

Akıllı otomobil Kitt için 1982 model Pontiac Firebird Transam kullanılırken, dizideki başrol olan Michael Knight karakterini de David Hasselhoff üstlendi. Bir döneme damgasını vurduktan sonra çekimi durdurulan dizi, 2008’de yeni versiyonuyla ekranlara geri döndü. Ancak ilk serinin başarısını yakalayamadı. Yeni Kara Şimşek’te kullanılan otomobil 2008 Ford Mustang Shelby GT500KR idi.

13 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

TAKSİ - Akşama kadar direksiyon başında, trafik çilesinin yanı sıra bir de müşteri telaşını çekmek… Bunlar dünyanın her yerinde taksi şoförlerinin ortak şikayetleri. Ancak Fransa’da öyle bir taksici var ki, adeta “trafik sıkışsa da müşterinin acelesi olsa” diye dua ediyor. Çünkü onun derdi, modifiye ettiği otomobiliyle sokakların tozunu attırmak. Peki kim bu adam? Tabi ki futbol ve otomobil tutkunu Daniel Morais’den başkası değil. Otomobilinin üzerinde hız ve aerodinamiğe yönelik birçok işlem yapan Daniel, mecbur kalmadığı sürece bunu açığa çıkartmıyor. Müşterinin talebi doğrultusunda hızlanmaya gerek duyulduğunda ise otomobil tek tuşla bambaşka bir çehreye bürünüyor.

14 / 14

Filmler ve Otomobiller 2

Filmler ve Otomobiller 2

Bu mutasyon sırasında çılgın şoförün kendi elleriyle direksiyonu değiştirmesi ise adrenalinin habercisi. Tabi her yolculuğun sonu mide bulantısıyla bitiyor, o ayrı. Bundan başka Daniel’in otomobil kullanma konusundaki tartışılmaz becerisi, onu her defasında suçluların peşinde bir maceraya sürüklüyor. Bunda beceriksiz polis Emilien’in katkısı da büyük. Sıkı dost olan ikili, büyük suç örgütlerinin peşinden koşarken önlerine çıkan en büyük engelse polis şefi Komser Gibert. Bu adam o kadar çabuk gaza geliyor ki, her defasında yanlış ata oynamaktan kendini alamıyor. Seride bir de Peugeot markası ön plana çıkıyor. İlk üç filmde başrol Peugeot 406’dayken, dördüncü ve son filmde bu görevi 407 üstleniyor.

Diğer Haberler