
Haberler
Ağır Siklet
Avusturyalı marka KTM “büyüklere” kafa tutmak için iyi hazırlanmış. Yeni 1190 ADV’yi Kanarya Adaları’na kadar gidip sürdük ve sonuçlarına katlandık!
- 15 Mart 2013

Avusturyalı KTM, arazi yarışlarıyla özdeşleştirilmiş bir marka. 2002 yılında ilk 950 Adventure (Macera) ortaya çıktığında henüz seri üretim ve satışı yokken bir çok ralliyi kazanmıştı. Daha sonra 950 Adventure yerini 990 Adventure'a bıraktı. Fakat bu yüksek, gerektiğinde araziye de girebilen, seyahat motosikletleri (ülkemizde yanlış bir tabirle onlara "Enduro" deniyor) alanında KTM, tıpkı diğer motosikletleri gibi yarış köklerini asla unutturmadı.
2013 yılı için piyasaya çıkan 1190 Adventure ise, KTM için bambaşka bir motosiklet oldu. Yarış için yapılmadı, yarışan prototipi hiç olmadı ve bu kez hedef başka bir Avrupalı'yı tahtından etmek. Malum Bavyeralı, BMW GS, son birkaç senedir dünyada en çok satan 1000 cc üzeri motosiklet. Ve Avusturyalı kuzenleri bu pastaya göz dikmişler.
Yüksek seyahat motoru müşterilerinin beklentileri de genelde çok yüksek. Bakalım 1190 Adventure'da bu beklentileri karşılayacak malzeme var mı? 100 HP üzeri bir motor: Tamam (Aslen krankta 150 HP)! Tam teşekküllü konfor: Tamam (3D köpüklü sele, ayaklık, gidon, ön cam ayarlanabilir)! Binbir elektronik edevat: Tamam (Kablosuz gaz kolu-ride by wire-, sürüş modları, bu modlara göre değişen ABS, motor gücü, çekiş kontrol ve amortisörler, gündüz farı)! Elcik ısıtma: Tamam! Eh, daha ne olsun?
Kağıt üstünde bu kadar teknik laf çok hoş olsa da, bir de uygulamaya bakmalı. Özellikle ilk başta RC8 yarış motosikletinin motor bloğu kullanıldığı göz önüne alınırsa, endişeler yersiz değil. RC8, asabi ve zor dozlanan gaz tepkisiyle meşhurdu. Oysa 1190 Adventure, düşük devirlerde bile ne bir ani sıçrama ne de silkeleme yapıyor. Gaz tepkisi, nemlendirici reklamlarındaki kadar "ipeksi yumuşaklık"ta. Mamafih otoyol süratleri veya yüksek tempolu sürüşlerdeyse gazı açınca tam tadında performansı sunmaktan da geri kalmıyor. Üstelik kablosuz gaz sistemlerinde bazen rastladığımız "throttle lag", gaz gecikmesi de yok. Motor ve gaz kontrolü enfes! Artan tempoya şasi ve amortisörler de müthiş uyum sağlıyor. Özellikle basit 4 düğmeyle kontrol edilen sürüş modları ve elektronik amortisörler, 1190 ADV'yi sürmeyi daha eğlenceli hale getiriyor. WP amortisörler KTM fabrikasının hemen yanı başındaki WP Performance tarafından sadece bu motor için geliştirilmiş. Zaten kendilerini hemen belli ediyorlar. Nerede eski 950/990 ADV'nin "ayı şeker" yumuşaklığındaki amortisörleri, nerede bu her türlü ayara izin veren elektronik icatlar?
Otohaber yorumu
Barkın Bayoğlu
1190 ADV, üzerinde 3.5 sene ve 130.000 saat çalışıldığını gösteriyor. Sadece teknolojik olarak gelinen nokta değil, genel işçilik kalitesi ve detaylardaki özen, tüm motosikletteki bütünlük hissi, sürücüyü yormadan uzuuun kilometrelerin devrilebileceği demek. KTM dersini çalışmış!

Etiketler:
Diğer Haberler
HABERLER
Otomobil dünyasının en güvenilir bilgi kaynağı
Otomobil dünyasındaki tüm önemli gelişmeleri, doğru ve tarafsız şekilde okura ulaştıran otohaber dergisi yılda 12 sayı çıkan tek otomotiv dergisidir. Yıl boyunca çıkardığı birçok ek yayınla otomobil dünyasına dair her konuda okuruna zengin bir içerik sunar. Elektrikli ve hibrit otomobillerden safkan spor otomobillere, klasik ve antika taşıtlardan SUV ve crossoverlara uzanan zengin bir özel yayın çeşitliliği sunan otohaber dergisi ayrıca yıl boyunca gerçekleştirdiği test ve karşılaştırmaları da Test Yıllığı dergisinde bir araya topluyor.